rješavaju zaostatke

Osijek kreće u obračun s projektantima; Vulin: Ima dosta loših navika iz prošlih vremena

04.07.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Više od 80 posto zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola je nepotpuno ili nije u skladu s prostorno planskom dokumentacijom i drugim propisima, upozorio je u četvrtak zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin koji je zbog tog problema najavio stroži pristup

To je nešto što nam stvara ogroman problem jer ima dosta loših navika iz prošlih vremena, rekao je Vulin na konferenciji za novinare posvećenoj stanju građevinskih dozvola.

Po njegovim riječima više od 80 posto projektanata i projektantskih ureda, izuzev časnih izuzetaka, predaje dokumentaciju koja često namjerno nije potpuna ili nije usklađena s poslovno-planskom dokumentacijom.

Zbog toga, kazao je dolaze do situacije da djelatnici Odjela uvjetno projektiraju jer na zahtjevima bude toliko ispravaka.

Najavio je stoga da će s današnjim danom doći do strožeg postupanja te da će se ići sa strogim pridržavanjem svih zakonskih normi.

"Kada dokumentacija nije potpuna i kada prođe određeni rok za nadopunu te dokumentacije takav će se zahtjev sukladno zakonu odbijati. Do sada je bila praksa da se iz nekog razumijevanja zvalo projektante da dopune dokumentaciju, čekalo se i onda se nama stvarao veliki broj neriješenih predmeta", pojasnio je Vulin.

Investitore je pozvao da od svojih projektanata traže dopuštenje pristupanju e-sustavu, gdje je sve vidljivo i transparentno.

Vulin je iznio podatke po kojima su za vrijeme bivše gradske vlasti od 2015. do lipnja 2021. zaprimljena 1732 predmeta, a riješena 1472 pa je njih dočekalo 260 neriješenih predmeta.

Od 1. siječnja do 1. lipnja gradski Odjel je zaprimio 140 zahtjeva, a riješio ih je 160. Trenutačno su neriješena 133 zahtjeva dok je ukupno zaprimljenih predmeta koji čekaju na rješavanje ili su u postupku rješavanja 313.

"Činjenica jeste da se relativno dugo čeka na izdavanje građevinskih dozvola i nisam zadovoljan s tim rokovima, ali ne želim preuzeti odgovornost za ono što apsolutno nismo krivi kao gradska administracija", ocijenio je Vulin.

Naglasio je da se trenutno prosječno čeka od četiri do šest mjeseci od predavanja zahtjeva za građevinsku dozvolu do preuzimanja predmeta u razmatranje i tek onda ako je predmet uredan bit će riješen u zakonskom roku od 30 do 45 dana.

"Kada bismo sadašnjim tempom nastavili rješavanje svih zaostataka trebalo bi nam četiri do pet godina", rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika.

No, vjeruje da će se u roku od dvije godine riješiti zaostatka nakon čega će krenuti s praksom da se zahtjev odmah nakon predaje uzmu u rad.