prava pošast

Osijek na vrhuncu najezde komaraca, kreću tretmani zemlja-zrak

26.06.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Osijek je na samom vrhuncu najezde komaraca u ovoj sezoni, brojke pokazuju da smo "u crvenom" pa je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo izdao nove preporuke za sveobuhvatne tretmane zemlja – zrak u gradu, izjavio je u srijedu zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin

Vulin je na konferenciji za novinare najavio kako će se zbog promjenjivog vremena i najavljenih meteoalarma u iduća dva dana tretmani najvjerojatnije početi u petak.

"Sveobuhvatni tretmani zemlja-zrak ići će čim vremenski uvjeti to dopuste, prema sadašnjim prognozama će to biti od petka ujutro, kreće se od istoka prema zapadu", rekao je Vulin pojasnivši da će se u slučaju ranijih tretmana, ako padne kiša, samo uzalud potrošiti sredstva.

Tretmani će simultano krenuti na području općine Erdut i dinamikom jutro - večer ići prema zapadu, a uz Osijek biti će obuhvaćena administrativna područja općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

Vulin je iznio procjenu da bi nakon tretmana bila suzbijena nova generacija komaraca pa bi Osječani ostatak ljeta mogli biti relativno mirni. Zaključno s tretmanima najavljenim za sljedeće dane, ukupni trošak u borbi protiv komaraca iznosit će nešto manje od 850.000 eura.

Imamo osiguranih 1,6 milijuna eura, od čega su 800.000 eura sredstava Grada Osijeka, 600.000 eura osigurala je Vlada, a 200.000 Osječko-baranjska županija, podsjetio je Vulin dodavši kako je dodatnih 312.000 eura za borbu s komarcima osigurano u proračunima susjednih općina.

Istaknuo je da ukupni potencijal za borbu protiv komaraca u ovoj sezoni iznosi 1,912 milijuna eura i najavio da će, dođe li do novih vodenih valova koji će uzrokovati nove najezde komaraca, biti osigurana dodatna financijska sredstva.