neistraženi zločini

Ostavka glavnog tužitelja Specijalnog suda za zločine OVK-a protiv kosovskih Srba

16.02.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Glavni tužitelj sud za ratne zločine počinjene protiv Srba na Kosovu krajem 90-ih povlači se u ožujku i taj bi odlazak, upozoravaju stručnjaci u petak, mogao odgoditi podizanje prvih optužnica

Glavni tužitelj David Schwendiman rekao je da se povlači 31. ožujka s dužnosti iz Specijalnog suda u Den Haagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tijekom rata na Kosovu zato što se njegov trogodišnji mandat u inozemnoj službi američkog State Departmenta ne može obnoviti.

Specijalni sud za Kosovo zadužen je istraživati navodne zločine koje je od 1998. do 2000. počinila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), a koje nije istraživao Haški sud koji je u prosincu prestao s radom.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu tek treba podignuti prve optužnice.

U izjavi objavljenoj u četvrtak Schwendiman je rekao da njegov odlazak 'ne znači promjenu politike ili obveze rada ureda glavnog tužitelja Specijalnog suda'.

  • +2
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Stručnjaci, međutim, drže da će biti teško zamijeniti Schwendimana jer je godinama istraživao navodne ratne zločine na Kosovu što je trebalo rezultirati podizanjem prvih optužnica.

'To je nedvojbeno udarac', rekla je Iva Vukušić, stručnjakinja za ratne zločine na Sveučilištu u Utrechtu koja pomno prati rad suda za Kosovo. Dodala je da je 'sudu sada potrebna stabilnost, jer postaje spreman za podizanje optužnica, a prijete mu neki političari s Kosova'.

Schwendimanov odlazak objavljen je nedugo nakon što je skupina kosovskih zastupnika koji se protive sudu pokušala osporiti zakon na temelju kojeg je sud bio osnovan pod pritiskom Europske unije i Sjedinjenih Država.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008., gotovo desetljeće nakon NATO-ovih zračnih napada na srbijansku vojsku kojim je Savez odgovorio na etničko čišćenje Albanaca koje je ta vojska provodila na Kosovu.

Ratni zločini koje je su počinile srbijanske snage kaznio je Međunarodni kazneni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a zločini OVK-a uglavnom nisu istraženi.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu uspostavljen je u sklopu kosovskog pravosudnog sustava, ali njegovo je sjedište u Den Haagu i u njemu rade međunarodni pravnici kako bi se zajamčila neovisnost rada te institucije od političkog utjecaja.