novi početak za demokrate

Kamala Harris se obratila ispred Bijele kuće pa dobila podršku Nancy Pelosi

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden završio je svoju kampanju za reizbor nakon što su stranački kolege izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, te je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris da ga zamijeni u ulozi predsjedničkog kandidata

Sažetak događaja

  • Kamala Harris prikupila je gotovo 50 milijuna dolara u 24 sata
  • Guverner Kalifornije Gavin Newsom podržao je Harris 
  • Kamala Harris već je upregnula stranačku mašineriju za osvajanje nominacije
  • Donald Trump prilagođava kampanju vjerojatnoj novoj suparnici
  • Barack Obama još nije podržao Harris, a kasno navečer po našem vremenu to je učinila Nancy Pelosi

23:20 Kampanja potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Harris priopćila je u ponedjeljak da je prikupila 81 milijun dolara u prva 24 sata nakon što je objavila da će se kandidirati za demokratsku predsjedničku nominaciju, dok se istodobno najavljuje da bi do srijede navečer mogla biti osigurana predsjednička nominacija. <<<Cijeli članak>>>

19.54 I bivša predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi pozdravila je kandidaturu Kamale Harris. 'Danas s ogromnim ponosom i puna optimizma za budućnost naše zemlje podržavam kandidaturu Kamale Harris za predsjednicu. Moja podrška Kamali Harris je službena i politička', napisala je Pelosi. Još se čeka oglašavanje Baracka Obame i nekih drugih demokratskih 'teškaša'. <<<Cijeli članak>>>

18.40 Nakon što se obratila javnosti, Kamala Harris najavila je kako odmah kreće u kampanju, i to iz stožera iz kojega je kampanju vodio Biden u njegovom rodnom gradu, Wilmingtonu u državi Delaware. 'Još 105 dana. Pobijedit ćemo zajedno', napisala je na mreži X.

17.50 Kamala Harris obratila se javnosti ispred Bijele kuće, gdje je primila mlade atletičare, no progovorila par riječi i o Bidenu. 'Naš predsjednik, Joe Biden, želio je danas biti ovdje. Osjeća se puno bolje i brzo se oporavlja te jedva čeka povratak na put. I htjela sam reći nekoliko riječi o našem predsjedniku. Ostavština Joea Bidena u posljednje tri godine nema premca u modernoj povijesti', rekao je Harris te dobila burni pljesak publike. Dodala je: 'Iz prve sam ruke svjedok da se svaki dan naš predsjednik, Joe Biden, bori za američki narod, i mi smo duboko, duboko zahvalni za njegovu službu našoj naciji', rekla je. Potom su sportaši i Harris odslušali 'We Are the Champions' grupe Queen.

16.30 Podršku Kamali Harris dala je i guvernerica Michigana Gretchen Whitmer, koja je kotirala kao jedna od mogućih zamjena za Joea Bidena. 'Pobijedimo, Kamala', napisala je na mreži X.

15.40 Jedan od potencijalnih kandidata za potpredsjednika, u slučaju nominacije Kamale Harris, guverner Kentuckya Andy Beshear rekao je za MSNBC da Harris ima njegovu punu podršku. Ostavio otvorenu opciju potencijalnoj nominaciji za potpredsjednika.

'Ako vam netko to ponudi, minimalno što možete je saslušati tu osobu', rekao je na pitanje je li otvoren za mogućnost da bude potpredsjednički kandidat ako Harris bude predsjednički kandidat.

14.54 Kada su u pitanju ankete, one pokazuju da bi Kamala Harris prošla nešto bolje u srazu s Trumpom od Bidena, ali da bi i dalje utrka bila neizvjesna. BBC navodi četiri ankete koje su napravljene prije nego što je Biden donio odluku o povlačenju.

Prema anketi CBSNews/YouGov Biden u srazu dobiva 47 posto, a Trump 52 posto, a Harris 48 posto naspram Trumpovih 51 posto. Prema anketi NBC Newsa Biden dobiva 43 posto, a Trump 45 posto, te Harris 45 posto naspram Trumpovih 47 posto. Anketa Fox Newsa pokazuje da bi Biden dobio 48 posto, a Trump 49 posto, dok bi u slučaju kandidature Harris, postoci bio ostali identični. Posljednja anketa NPR/PBS/Marist predviđala je Bidenu 50 posto, a Trumpu 48 posto, te Harris 50 posto, a Trumpu 49 posto.

14.29 Dok su Kamalu Harris već podržali mnogi ugledni demokrati, uključujući i one koji su slovili kao potencijalna zamjena za Bidena, neka velika imena još nisu pružila podršku. Među njima su bivši predsjednik Barack Obama i bivša šefica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries također još nisu dali podršku..

14.24 Očekuje se da će se Kamala Harris u ponedjeljak prvi put pojaviti u javnosti otkako je Joe Biden odustao od izborne kampanje 2024. Budući da se Biden još uvijek oporavlja od covida Delawareu, Harris će u Bijeloj kući pozdraviti timove prvaka NCAA iz sezone 2023-24.

Događaj se očekuje u 17.30 po hrvatskom vremenu, a Harris bi se trebala obratiti i medijima.

  • +6
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

14.07 Kamala Harris razgovarala je s bivšim predsjednicima Barackom Obamom i Billom Clintonom, kao i s bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton, javlja CNN. Harris je telefonske razgovore obavila u nedjelju popodne i tijekom 10 sati nazvala je više od 100 stranačkih čelnika, zastupnika, guvernera, čelnika sindikata i čelnika udruga za ljudska prava.

13.40 Društvenim mrežama šire se dezinformacije povezane s Kamalom Harris. Jedan takav primjer je slika koja navodno prikazuje Kamalu kako pozira uz preminulog seksualnog prijestupnika Jeffreya Epsteina. Fotografija je digitalno izmijenjena, a BBC Verify pronašao je originalnu sliku na kojoj Harris pozira sa svojim suprugom Douglasom Emhoffom na večeri u Los Angelesu. Epstein jest imao mnogo prijatelja i suradnika, no lažne fotografije, kao i one generirane umjetnom inteligencijom na kojima pojedinci poziraju uz Epsteina redovito se šire internetom.

13.01 Predsjednička kampanja Kamale Harris prikupila je više od 49,6 milijuna dolara otkako je predsjednik Joe Biden okončao svoj ponovni izbor. 'Otkako je predsjednik jučer poslijepodne podržao potpredsjednicu Harris, Amerikanci su dali 49,6 milijuna dolara u osnovnim donacijama njezinoj kampanji', rekao je Bidenov glasnogovornik. Tisuće crnkinja diljem SAD-a pridružile su se Zoom pozivu u nedjelju navečer kako bi dale podršku Harris. Win With Black Women, grupa koja stoji iza poziva, kaže da je prikupila više od 1,5 milijuna dolara u tri sata, a pozivu se pridružilo više od 44.000 žena.

12.20 Kamala Harris će morati braniti "propalu Bidenovu politiku kojoj je privržena", rekao je bivša pomoćnik Trumpove kampanje Rick Gates za Sky News. On tvrdi da su proteklih nekoliko tjedana demokrati bili u "rasulu" i "kaosu" i da im je odstupanje Joea Bidena dalo "poticaj". Kaže da su ranije brojke pokazale da je Kamala Harris bila "gora u anketama nego Joe Biden protiv Trumpa", ali ipak očekuje da će se te ankete promijeniti.

11.58 Odbor zadužen za određivanje okvira odabira kandidata Demokratske stranke na demokratskoj Nacionalnoj konvenciji sastat će se u srijedu i prenosit će se uživo na YouTubeu. Predsjednica DNC-a Jaime Harrison obećala je da će proces biti "transparentan", "uredan" i "upravljan utvrđenim pravilima i procedurama".

11.35 Kada se Demokratska nacionalna konvencija sastane u Chicagu u kolovozu, svaki kandidat za predsjednika mora osigurati glasove 1986 delegata. Joe Biden računao je na više od 3800 izaslanika koji su obećali da će glasati za njega nakon predizbora, ali ti su ljudi sada oslobođeni te obveze. Kamala Harris je, prema najnovijem prebrojavanju web-stranice The Hill, zasad osigurala glasove 531 delegata, a potporu su pružile države Tennessee, Južna Karolina, Sjeverna Karolina, New Hampshire, Florida i Louisiana.

11.09 Bidenova kampanja i formalno je imenovala je potpredsjednicu Kamalu Harris kandidatkinjom za predsjednicu na izborima u studenom. Ovo je veliki korak jer Biden i Harris dijele odbor za kampanju, pa Harris može nastaviti koristiti sredstva koja je Bidenova kampanja prethodno prikupila. Početkom srpnja to je iznosilo 96 milijuna dolara, a Demokratska stranka i nekoliko odbora za političko djelovanje imaju dodatna sredstva koja će Harris nastojati osigurati tako što će postati službeni kandidat stranke.

10.46 Donatori također podupiru potpredsjednicu Harris - ActBlue, koji usmjerava javne donacije demokratskim kandidatima, kaže da je na terenu prikupljeno već 46,7 milijuna dolara od pokretanja njezine kampanje, prenosi BBC

10.29 Viši politički analitičar CNN-a Ron Brownstein rekao je kako misli da će Demokratska stranka vjerojatno odabrati Kamalu Harris, jer je teško zamisliti da postoji 'želudac' za novu unutarstranačku bitku kako bi se ona zaobišla. 'Demokratska stranka upravo je prošla kroz vrlo traumatičnu epizodu', naveo je, dodajući da su se odrekli predsjednika kojeg poštuju i za kojeg misle da je bio uspješniji nego što su mnogi očekivali. Ipak, velika većina demokrata počela je vjerovati da Biden ne može pobijediti Trumpa.

10.08 Glumci, pjevači i druge slavne osobe izražavaju podršku američkoj potpredsjednici Kamali Harris nakon što je Joe Biden najavio povlačenje iz predsjedničke utrke. >>> Cijeli članak <<<

9.55 Nakon što se Joe Biden povukao iz utrke za osvajanje još jednog predsjedničkog mandata, izgledno je da će aktualna američka potpredsjednica Kamala Harris biti kandidatkinja za predsjednicu. No pitanje je koga bi mogla izabrati kao kandidata za potpredsjednika. >>> Cijeli članak <<<

9.38 Neki članovi demokrata, primjerice Barack Obama, zagovaraju da se na Konvenciji demokrata 19. kolovoza izabere novi kandidat ili kandidatkinja. 'Postoji mogućnost da Obamina supruga postane zainteresirana za tu funkciju. I to bi bila bomba. No, za sada sve govori da bi Kamala D. Harris bila moguća kandidatkinja demokrata', poručio je HDZ-ov Miro Kovač. >>> Cijeli članak <<<

9.17 Gil Duran, koji je nakratko bio direktor komunikacija Kamale Harris dok je bila državna tužiteljica Kalifornije, rekao je da je ona imala 'meteorski uspon u politici' i da je uzor ženama i obojenim ljudima u politici. Ali kaže da njeno putovanje nije bilo jednostavno. 'Vodila je prilično lošu kampanju 2020. i odustala je prije predizbora. Imala je nekih problema u zadržavanju osoblja i artikuliranju svojih vrijednosti u intervjuima'. 'Mislim da ima potencijala da bude sjajna predsjednica - reflektira nade i težnje mnogih Amerikanaca. Upravo sada ćemo saznati od čega je napravljena', zaključio je.

9.06 Guverner Kalifornije Gavin Newsom, za kojeg se spekuliralo da ima ambicije za Bijelu kuću, podržao je Kamalu Harris, napisavši na X-u da je ona 'čvrsta, neustrašiva i uporna' te da nitko nije bolji od nje za borbu protiv mračne vizije Donalda Trumpa. Harris su podržali i ministar prometa Pete Buttigieg, guverner Pennsylvanije Josh Shapiro, bivša predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton, bivši predsjednik Bill Clinton i bivši državni tajnik John Kerry, velika mlada nada demokrata Alexandria Ocasio-Cortez, senatorice Massachusettsa Elizabeth Warren i Minnesote Amy Klobuchar.

8.59 Američka potpredsjednica Kamala Harris ne gubi vrijeme u naporima da osigura stranačku nominaciju za predsjedničke izbore, obavljajući brojne razgovore kako bi osigurala potporu kolega demokrata nakon što se predsjednik Joe Biden povukao iz utrke zbog nepovjerenja stranke vezanog uz njegovu dob i zdravlje i pružio joj podršku. >>> Cijeli članak <<<

8.18 Donald Trump pokušat će pokazati neopredijeljenim biračima da njegova vjerojatna nova suparnica, potpredsjednica Kamala Harris, ima prste u dva velika pitanja na kojima računa da će pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom: imigraciji i troškovima života. Izvori unutar Trumpove kampanje rekli su da će Harris oslikati kao "kopilotkinju" tih politika koje izazivaju nezadovoljstvo glasača. >>> Cijeli članak <<<

6:40 Brojni američki demokrati u nedjelju su pohitali podržati potpredsjednicu Kamalu Harris za stranačku protukandidatkinju Donaldu Trumpu nakon što se predsjednik Joe Biden povukao iz izborne utrke, no ne i neki moćni stranački ljudi, poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i nekadašnje predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. >>> Cijeli članak <<<

6:11 Američki predsjednik Joe Biden izvijestio je u nedjelju svoje najbliže suradnike da će odustati od predsjedničke utrke samo nekoliko trenutaka prije nego će javno objaviti odluku koju je donio nakon što je 48 sati analizirao ankete i shvatio da mu se put prema pobjedi sve više sužava, objavila su dva izora.

Samo noć prije, Biden je savjetnicima govorio da će nastaviti borbu protiv rivala Donalda Trumpa u studenome. Prema izvoru, "poruka je bila da ide dalje punom parom".

No, kada se pomirio s rezultatima anketa, Biden je promijenio mišljenje i na pozivu u 13 sati i 45 minuta okupio najuži tim iz Bijele kuće i iz kampanje, nekoliko trenutaka prije nego što je u pismu Amerikancima javno objavio da se povlači.

Biden se izolirao u svome domu u Rehoboth Beachu u saveznoj državi Delawareu otkako mu je u srijedu dijagnosticiran covid-19. S njime su bili dugogodišnji suradnici Annie Tomasini, Steve Richetti i Mike Donilon te Anthony Bernal, savjetnik prve dame Jill Biden.

  • +12
Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Jednom kada je "presjekao", pročitao im je pismo koje će uskoro objaviti. "Pročitao nam je pismo i želio je da shvatimo što mu je u glavi. Rekao je da se s time borio zadnjih 48 sati", rekao je jedan dužnosnik.

Ubrzo nakon poziva, šef osoblja Bijele kuće Jeff Zients nazvao je više dužnosnike Bijele kuće i informirao ih o odluci. "Većina ljudi u Bijeloj kući bila je iznenađena."

Biden i potpredsjednica Kamala Harris tog su dana već bili razgovarali nekoliko puta, rekao je dobro upućeni izbor. U 13 sati i 46 minuta Biden je javnosti objavio svoju bombastičnu odluku.

Biden je bio posebno ljut na bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, za koju su predsjednikovi savjetnici vjerovali da je organizirala pritisak da se povuče.

Nekoliko sati prije Bidneove objave, voditelji kampanje su opovrgavali vijesti da se planira povući.

"To je krivo. I mislim da je krivo nastavljati s tim narativom", rekao je zamjenik menadžera kampanje Quentin Fulks televiziji MSNBC's u nedjelju ujutro.