ŽIVOTOPISI I PROGRAMI

Ovdje je sve što trebate znati o kandidatima za glavnog državnog odvjetnika

10.01.2024 u 14:44

Bionic
Reading

Državnoodvjetničko vijeće objavilo je prošli petak imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika, a to su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić

U srijedu su na službenim stanicama hrvatske Vlade objavljene biografije i programi kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Mladen Dragičević je odvjetnik iz Dubrovnika, a u životopisu, između ostaloga, navodi da je kao osnivač i direktor odvjetničkog društva Dragičević i partneri vodio brojne projekte u kojima je odvjetničko društvo pripremalo dokumentaciju te davalo pravnu podršku velikim infrastrukturnim, bankovnim, kao i drugim trgovačkim projektima. Kao odvjetnik bavi se pružanjem kompleksnih pravnih usluga s područja gotovo svih grana prava.

Kroz višegodišnje radno iskustvo (više od 30 godina) stekao je brojna znanja u kompleksnim pravnim okolinama i tržištima velikih korporacija, financijskih institucija i državnih tijela, što mu omogućava individualan pristup klijentima primjenom strateških i pragmatičnih rješenja za njihove pravne probleme. Savjetuje mnoge međunarodne i domaće kompanije vezano za financijske transakcije, strana ulaganja, kupoprodaju i preuzimanja, kao i za poslovne aktivnosti povezane s investicijskim fondovima, nekretninama i ulaganjima u Republici Hrvatskoj.

Dragičević je napisao i da je tijekom 2017. godine odvjetničko društvo Dragičević i partneri d.o.o. pod njegovim vodstvom radilo na postupku pripajanja Hrvatskih cesta i HAC-ONC-a (vrijednost projekta nekoliko stotina milijuna eura). Pravno savjetuje niz domaćih i inozemnih klijenata, kako onih fizičkih, tako i pravnih, a značajan broj njih čine i tvrtke u državnom vlasništvu: dio trgovačkih društava iz HEP grupe, JANAF, Jadrolinija, ACI d.d., Hrvatske ceste d.o.o., Hrvatske autoceste d.o.o., Zračna luka Dubrovnik, Hrvatske vode, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatska pošta d.d., Hrvatska turistička zajednica, Lučka uprava Dubrovnik, China Road and Bridge Corporation - Glavna podružnica Zagreb, Hoteli Vodice d.d., Hotel Lapad, Hotel Sumratin, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost itd.

Član je Hrvatsko-njemačke trgovinske komore, Kinesko-hrvatske gospodarske komore, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te saborskog Odbora za europske poslove. Akreditirani je lobist u Europskom parlamentu i član Rotary Passport kluba.

U programu je označio četiri ključne točke: zaštitu imovine Republike Hrvatske, povećanje efikasnosti rada Državnog odvjetništva, transparentnost postupanja Državnog odvjetništva, poseban pozor na kaznena djela iz domene ratnih zločina, koruptivna kaznena djela i kaznena djela vezana uz zlouporabu europskih fondova.

Emilijo Kalabrić trenutno obnaša dužnost zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske i voditelj je Specijalizirane grupe za suzbijanje računalnog kriminaliteta pri Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Do imenovanja za zamjenika glavne državne odvjetnice obnašao je dužnost županijskog državnog odvjetnika u Zadru.

Prije toga radio je na raznim dužnostima u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Dakle, od ukupnog radnog staža, na državnoodvjetničkim dužnostima proveo je 27 godina. Sudionik je Domovinskog rata.

U uvodu programa naveo je da za učinkovito funkcioniranje Državnog odvjetništva ništa manje nije bitna propisana samostalnost i neovisnost u radu te zabrana svakog oblika utjecaja, zlouporabe javnih ovlasti, osobnog utjecaja, kao i korištenje medija i javnih istupanja na postupanje Državnog odvjetništva u konkretnim predmetima.

Program mu ima pet glavnih točaka u kojima insajderski navodi što bi se sve trebalo napraviti unutar DORH-a. Fokus je stavio na kadrovsko stanje Državnog odvjetništva, materijalne i financijske uvjete rada te viziju toga kako bi trebali pod njegovim upravljanjem djelovati kazneni i građansko-upravni odjel te Ured glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u cjelini.

Ivan Turudić najpoznatiji je javnosti od četvorice kandidata te navodni favorit vladajuće većine. Trenutno obnaša dužnost predsjednika sudskog vijeća Visokog kaznenog sud RH. Na tu dužnost došao je s mjesta predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, najvećeg suda u Hrvatskoj. Najpoznatiji je po tome što je bio sudac na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i kontroverzan, između ostaloga, zbog prijateljstva sa Zdravkom Mamićem.

Program je podijelio u pet točaka: uvodni dio, ustrojstvo, nadležnosti i organizacija DORH-a, statistički podaci, planirane mjere i zaključni dio. Ključni naglasak je borba protiv kadrovske devastacije u Državnom odvjetništvu.

Turudić, između ostaloga, smatra da bi nadležnost USKOK-a trebalo usmjeriti na borbu protiv najtežih oblika koruptivnih kaznenih djela i djela organiziranog kriminala na način da kaznena djela za koja je zapriječena blaža kazna zatvora rješavaju općinska državna odvjetništva pred općinskim sudovima u gradovima u kojima su na županijskim sudovima ustrojeni odjeli za USKOK (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split). Time bi se USKOK posvetio najtežim oblicima kriminaliteta, što je i bila glavna intencija osnivanja tog državnog odvjetništva.

Također, s obzirom na važnost tih kaznenih djela u suvremeno doba, zbog čega sve više dobivaju na značenju i u Republici Hrvatskoj, mišljenja je da treba osnovati odsjeke koji bi se bavili suzbijanjem terorizma i kaznenih djela s međunarodnim obilježjima.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić, Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Nikša Wagner je zamjenik županijskog državnog odvjetnika od rujna 2009. godine. Kako je naveo, čitavu karijeru najviše radi na predmetima iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, ali i najtežim krvnim i seksualnim deliktima. Bio je referent u velikom broju složenih gospodarskih predmeta iz vremena revizije pretvorbe i privatizacije. Hrvatski je branitelj iz Domovinskog rata.

U detaljnom programu rada pod četvrtom točkom naznačio je strateške ciljeve koje kani ostvariti kao državni odvjetnik: kompetentni stručnjaci, kvalitetna administrativna podrška, promjena percepcije u javnosti, kadrovsko ekipiranje zagrebačkih državnih odvjetništava, osnaživanje odsjeka za ratne zločine, suženje nadležnosti USKOK-a, pokretanje rada odjela za istraživanje imovinske koristi i smanjenje troškova.