važno je znati

Znate li tko i zašto neće plaćati porez na nekretnine? Ovo su sve iznimke

25.09.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac prije dva dana predstavio je nove izmjene zakona kojim se uvodi porez na nekretnine, a koje su izazvale veliku buru u javnosti.

Definirano je i u 9 točaka tko sve neće plaćati porez na nekretnine, piše 24sata. Kao što je poznato država je definirala da za svoje prazne stanove neće plaćati porez iako ih ima par tisuća u cijeloj Hrvatskoj.

Iznimke uključuju i nekretnine u vlasništvu crkvenih zajednica te neprofitnih udruga koje se bave humanitarnim radom. Također, izuzeti su stambeni objekti i skloništa za beskućnike, dok će i nekretnine koje obavljaju djelatnosti od posebnog javnog interesa biti oslobođene od poreza.

Porez na nekretnine se ne plaća za one stambene jedinice.:

1. koje služe za stalno stanovanje

2. koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu za stalno stanovanje

3. javne namjene i nekretnine namijenjene institucionalnom smještaju osoba

4. koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji, ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

5. preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja, ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci

6. koje uslijed proglašenja prirodnih nepogoda u određenom poreznom razdoblju nisu podobne kao stambeni prostor

7. u ostalim slučajevima kada se iz svih okolnosti može utvrditi da je onemogućena stambena namjena nekretnine

8. u vlasništvu Republike Hrvatske

9. u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze isključivo na teritoriju te jedinice lokalne samouprave

Tko će biti oslobođen od plaćanja poreza na nekretnine? Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube - Screenshot

Osim jasno navedenih točaka, postoji i dodatno oslobađanje za socijalne slučajeve, ali kriterije tu treba utvrditi lokalna uprava i onda takve ljude osloboditi poreza.

Zakon je propisao i još jednu važnu novost kako bi spriječio izbjegavanje plaćanja poreza. Izričito se navodi da prijava prebivališta na nekretnini ne znači da se ona koristi za stalno stanovanje. Tako da oni koji su planirali prijaviti djecu ili supružnike na drugu nekretninu kako bi izbjegli porez, mogu očekivati komplicirani postupak pred Poreznom upravom.

Što donosi porez na nekretnine Izvor: tportal.hr / Autor: tportal