ugašen olimpijski plamen

Distopijsko zatvaranje OI: Nakon Zlatnog putnika, sletio Tom Cruise i izveo kaskaderski spektakl

11.08.2024 u 21:02

Bionic
Reading

Nakon 16 dana uzbudljivih natjecanja Pariz je spustio zastor na 33. izdanje ljetnih Olimpijskih igara na kojima je nastupilo više od 10.000 sportaša iz 206 zemalja, uključujući i reprezentaciju izbjeglica. Za razliku od svečanosti otvaranja koja je prvi put u povijesti održana izvan stadiona, ceremonija zatvaranja je održana na uobičajenom okruženju, stadionu Stade de France pred više od 70.000 gledatelja.

Ceremonija zatvaranja nosila je naziv "Rekordi" u režiji Thomasa Jollyja, koji je bio i umjetnički direktor ceremonije otvaranja.

Stade de France je pretvoren u veliko kazalište. Sudjelovalo je više od 270 izvođača, akrobata, plesača i cirkuskih umjetnika. Golema i zahtjevna scenografija, kostimi i spektakularni svjetlosni efekti vodili su gledatelje na putovanje kroz vrijeme, prošlost i budućnost. Dio predstave se odvijao se i u zraku.

Ceremonija je uključivala i sekvencu pod nazivom "Zapisi", koja je donijela putovanje kroz vrijeme kao iz snova, predvođeno "Zlatnim putnikom". Njegova odiseja je počela na početku Olimpijskih igara prije nego što nastavi u distopijskoj budućnost punoj znanstvene fantastike u kojoj su Olimpijske igre nestale i moraju se ponovno izgraditi.

Tijek događaja

00:00 Plamen se ugasio. U samoj završnici ceremonije na Stade de Franceu pojavio se Marchand noseći plamen kojeg je ugasio zajedno s francuskim džudašem Teddyjem Rinerom, australskom plivačicom Emmom McKeon, kubanskim hrvačem Mijainom Lopezom, kenijskim atletičarem Eliudom Kipchogeom, azijskom stolnotenisačicom Sun Yingsha, te predstavnicom ekipe izbjeglica Cindy Winner Djankeu Ngamba.

Francuska pjevačica Yseult izvodi pjesmu Franka Sinatre 'My Way'.

23:50 Štafeta je završila na Venice Beachu gdje su kratki muzički program odradili izvođači iz Los Angelesa - Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg i Dr.Dre.

23:43 Zvijezda Nemoguće misije je sletjela. O Cruiseovom se pojavljivanju izvještavalo danima i brzo su ga napali sportaši na stadionu koji su bez sumnje iščekivali vidjeti jesu li šuškanja bila točna. Cruise se spustio s vrha Stade de Francea, podijelio mnoštvo selfija, uzeo je Olimpijsku zastavu, na motoru izjurio sa stadiona, provozao se ulicama Pariza, zatim uskočio u avion za L.A. te potom padobranom iskočio kod poznatog znaka Hollywood. >>Opširnije<<

23:30 Završne riječi predsjednika MOO-a Thomasa Bacha: "Posebna hvala svim divnim volonterima. Zauvijek ćete biti u našim srcima. Dragi francuski prijatelji, vi ste se zaljubili u Olimpijske igre. I mi smo se zaljubili u sve vas. Hvala Parizu, hvala Francuskoj. Živjele Olimpijske igre. Živjela Francuska."

23:15 Tony Estanguet i predsjednik MOK-a Thomas Bach popeli su se na pozornicu kako bi održali svoje govore. S njima je šest osvajača olimpijskih medalja - predstavnici pet kontinenata plus jedan član Olimpijskog tima izbjeglica.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tony Estanguet se u protokolarnom dijelu programa zahvalio svim sudionicima, volonterima, gledateljima, a posebno sportašima.

"Vama, sportašima, što mogu reći? Znali smo da ćete biti briljantni, ali bili ste čarobni," kazao je Estanguet sportašima.“U ime milijardi ljubitelja sporta na pet kontinenata, puno vam hvala," dodao je.

22:50 U tijeku je glazbeni dio ceremonije. U prvom dijelu programa sportaše su zabavljala dva istaknuta francuska benda, duo Air koji je 4. kolovoza nastupio i na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, te grupa Phoenix.

Službenici su uspjeli raščistiti pozornicu od lutajućih sportaša i svi ponovno imaju malo bolji pogled na gornjim razinama stadiona.

22:30 Počeo je centralni dio svečanosti. Benjamin Bernheim izveo je Himnu Apolonu.

Ceremonija koju vodi umjetnički direktor Thomas Jolly ima prizvuk znanstvene fantastike. Benjamina Bernheima pratio je Alain Roche i njegov lebdeći klavir. Roche je izgledao kao da nosi vreće za smeće.

Zlatni Voyageruje uz pomoć sivih figura sastavlja olimpijske krugove, kotrljajući se u njima.

22:00 Prošlo je predstavljanje olimpijaca i dodijeljene su medalje za ženski maraton.

21:20 Hrvatsku zastavu nosili Lena Stojković i Ivan Šapina.

Stojković je osvojila broncu u kategoriji do 49 kilograma, a Šapina je u kategoriji +80 kilograma izgubio borbu za brončanu medalju.

Hrvatske boje u Parizu je branilo 73 sportaša u 16 sportova koji su osvojili sedam medalja. Podsjetimo, zlata su osvojili džudašica Barbara Matić i veslači Martin i Valent Sinković, srebro su osvojili vaterpolisti i tenisačica Donna Vekić, a bronce strijelac Miran Maričić, atletičarka Sandra Elkasević i tekvondašica Lena Stojković.

21:05 Počela je ceremonija zatvaranja OI 2024.

Svečanost je počela u Jardins des Tuileries, gdje se nalazio Olimpijski kotao, a Zaho de Sagazan i zbor Academie Haendel-Hendrix izveli bezvremenski klasik "Sous le ciel de Paris" slavne Edith Piaf.

Pjesma je pratila gašenje olimpijskog kotla i odlazak plamena, u rukama osvajača četverostruke zlatne medalje, francuskog plivača Leona Marchanda prema Stade de Franceu gdje se nastavilo "slavlje". Uslijedio je mimohod zastava, hrvatsku su nosili tekvondaši Lena Stojković i Ivan Šapina, a potom su izašli i sportaši, naravno onih koji se još nisu vratili u svoje domovine.

Supruga francuskog predsjednika Brigitte Macron iznenadila je pojavom na Stade de France. >>Opširnije<<

21:00 Mnoštvo policajaca osigurava ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Tko nastupa na završnoj ceremoniji OI?

Organizatori su ostali škrti na riječima o tome tko će se pojaviti, no šuška se da će filmska zvijezda Tom Cruise sudjelovati spuštajući se s vrha stadiona. Postojat će segment tijekom kojeg će Pariz predati sljedećem domaćinu ljetnih Olimpijskih igara - Los Angelesu 2028. - i to bi moglo biti mjesto gdje bi se mogla pojaviti holivudska zvijezda, piše BBC.

LA28 je potvrdio da će glazbenici i domaći Kalifornijci Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers i Snoop Dogg - reper koji je bio istaknut tijekom Igara - biti uključeni u službenu predaju Los Angelesu na kraju ceremonije zatvaranja. R&B pjevač H.E.R. izvest će američku himnu uživo u Parizu.

Ceremonija zatvaranja uključivat će izvođače, plesače i cirkuske umjetnike koji će sudjelovati uz poznate voditelje, a očekuje se i nastup francuskih glazbenih umjetnika Air i Phoenix.

Umjetnički direktor Thomas Jolly rekao je da se predstava zove 'Records' i obećava da će publiku odvesti na znanstveno-fantastično putovanje kroz vrijeme. To će početi od početka Olimpijskih igara i otići će u distopijsku budućnost kada Olimpijske igre nestanu i moraju se ponovno izmisliti.

Mimohod sportaša i primopredaja olimpijske zastave Osim jedinstvenog umjetničkog dijela, ceremonija zatvaranja također će uključivati ​​više tradicionalnih elemenata:

  • Parada sportaša.
  • Zahvala 45.000 volontera.
  • Ceremonija dodjele medalja u ženskom maratonu.
  • Gašenje olimpijskog plamena koji će biti dopremljen iz Tuileriesa, gdje je kotao dosad bio izložen i posjetilo ga je nekoliko desetaka tisuća obožavatelja.
  • Proglašenje završetka Olimpijskih igara, koje je objavio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.
  • Predaja olimpijske zastave od Anne Hidalgo Karen Bass - gradonačelnicima Pariza i Los Angelesa.

Alžirska boksačica Imane Khelif i borkinja iz Kineskog Tajpeha Lin Yu-ting pomoći će nositi zastave svojih zemalja nakon što su obje osvojile zlato na Igrama usred tekućeg spora oko njihovog prava da se natječu u ženskoj diviziji.

Otvaranje OI u Parizu uzrokovalo žestoke reakcije

Nakon što je ceremonija otvaranja naišla na intenzivnu reakciju zbog vrijeđanja kršćanske zajednice, Francuska je bila prisiljena promijeniti završni događaj da umiri vjerske skupine. Independent piše da je zatvaranje više promišljeno, tako da "nismo prisiljeni reći ono što ne želimo reći", rekao je Thierry Reboul, izvršni direktor otvaranja i zatvaranja događaja.