Parmigiana, nikad dosta patlidžana!

Parmigiana, nikad dosta patlidžana!

13.09.2011 u 01:19

Bionic
Reading

Parmigiana, nikad dosta patlidžana!

Nakon Tonijeve musake odlučih se napraviti nešto za sve koji nisu mesojedi.
Iako, zajednički je prijatelj, vegan, poželio musaku sa seitanom, tako da će Toni spremiti i tu deliciju. U međuvremenu iskušajte ovaj prefini sicilijanski recept kojega je vrlo jednostavno napraviti i još jednostavnije - smazati.

Samo, suzdržite se dvadesetak minuta nakon što ga izvadite iz pećnice.
Pohlepa se kod Parmigiane plaća opekotinama po nepcu i usnoj šupljini, zbog topljenog sira i sočnosti samog jelca (mislim na jelo, a ne na onoga koji jede ;)).

Dakle, dok god ima patlidžana po tržnicama, ne zaobilazite ih! Bit će vam žao, u slučaju da ih ne odlučite uvrstiti u svoju zimnicu, što ih niste jeli kad im je bila sezona. Zato, navali narode - još malo pa nestalo ;)!


Priprema je jaako bitna! Mozarellu narezati na ploške - odmah ;)

za 4 do 6 osoba

2,3 veća patlidžana
150 gr parmezana
250 gr mozzarelle
250 ml umaka od rajčice
3, 4 veća režnja češnjaka
150 g svježih mini rajčica
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol
papar

Pećnicu zagrijte na 180 C.
Patlidžane izrežite, uzdužno, na tanke kriške. Posolite ih i ostavite sat vremena da se cijede, odnosno puštaju vodu zajedno s gorčinom.


Ocijeđivanje gorčine - iš gorčina, iš iz patlidžana, ali i iz života! Iš!

U međuvremenu pripremite umak od rajčica kao da radite šalšu. Na malo maslaca bacite nasjeckani češnjak i bosiljak pa sve zalijte maslinovim uljem. Kad vam kuhinja počne mirisati po češnjaku s bosiljkom i maslinovim uljem, ubacite pelate. Pustite ih da krčkaju na laganoj vatri, dodajte papar, prstohvat soli, šećera i kap aceto balsamica. Kad se šalša/umak počne zgušnjavati i poprimati svjetlije crvenu boju, skinite ga s vatre i premjestite u neku posudu.


Naribajte parmezan ...

Foto: Jelena Iva Nikolić

... smjestite ga, kao i šalšu, u posebne posude koje će vam biti potrebne za proces slaganja Parmigiane!


Kad su se patlidžani ocijedili, ubacite ih u brašno i popržite na maslinovom ulju

Višak masnoće posušite kuhinjskim papirom i počnite slagati Parmigianu u vatrostalnu posudu.


Na dno stavite red patlidžana ...


... pa red mozarelle ...


 ... pa sve prelijte šalšom i tako sve do isteka zaliha i tim redosljedom


Na vrh/kraj svega stavite narezane mini rajčice i poškropite maslinovim uljem

Ubacite Parmigianu u pećnicu. Pustite da se peče 20 minuta. Nakon toga je izvadite, posipajte parmezanom ivratite u pećnicu na još 10 minuta da se parmezan rastopi ali izapeče.


Posipajte parmezana u debljem sloju. Dajte si oduška ;)


Que Bella Parmigiana!!!

Servirajte 20 ili 30 minuta nakon pečenja, kad se malo ohladi, uz zelenu salatu i čašu crnog vina.



Parmigiana je savršen ručak ili
ručera (kombinacija ručka i večere) za dvoje ;)