Parmigiana, nikad dosta patlidžana!
Nakon Tonijeve musake odlučih se napraviti nešto za sve koji nisu mesojedi.
Iako, zajednički je prijatelj, vegan, poželio musaku sa seitanom, tako da će Toni spremiti i tu deliciju. U međuvremenu iskušajte ovaj prefini sicilijanski recept kojega je vrlo jednostavno napraviti i još jednostavnije - smazati.
Samo, suzdržite se dvadesetak minuta nakon što ga izvadite iz pećnice.
Pohlepa se kod Parmigiane plaća opekotinama po nepcu i usnoj šupljini, zbog topljenog sira i sočnosti samog jelca (mislim na jelo, a ne na onoga koji jede ;)).
Dakle, dok god ima patlidžana po tržnicama, ne zaobilazite ih! Bit će vam žao, u slučaju da ih ne odlučite uvrstiti u svoju zimnicu, što ih niste jeli kad im je bila sezona. Zato, navali narode - još malo pa nestalo ;)!
Priprema je jaako bitna! Mozarellu narezati na ploške - odmah ;)
za 4 do 6 osoba
2,3 veća patlidžana
150 gr parmezana
250 gr mozzarelle
250 ml umaka od rajčice
3, 4 veća režnja češnjaka
150 g svježih mini rajčica
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol
papar
Pećnicu zagrijte na 180 C.
Patlidžane izrežite, uzdužno, na tanke kriške. Posolite ih i ostavite sat vremena da se cijede, odnosno puštaju vodu zajedno s gorčinom.
Ocijeđivanje gorčine - iš gorčina, iš iz patlidžana, ali i iz života! Iš!
U međuvremenu pripremite umak od rajčica kao da radite šalšu. Na malo maslaca bacite nasjeckani češnjak i bosiljak pa sve zalijte maslinovim uljem. Kad vam kuhinja počne mirisati po češnjaku s bosiljkom i maslinovim uljem, ubacite pelate. Pustite ih da krčkaju na laganoj vatri, dodajte papar, prstohvat soli, šećera i kap aceto balsamica. Kad se šalša/umak počne zgušnjavati i poprimati svjetlije crvenu boju, skinite ga s vatre i premjestite u neku posudu.
Naribajte parmezan ...
... smjestite ga, kao i šalšu, u posebne posude koje će vam biti potrebne za proces slaganja Parmigiane!
Kad su se patlidžani ocijedili, ubacite ih u brašno i popržite na maslinovom ulju
Višak masnoće posušite kuhinjskim papirom i počnite slagati Parmigianu u vatrostalnu posudu.
Na dno stavite red patlidžana ...
... pa red mozarelle ...
... pa sve prelijte šalšom i tako sve do isteka zaliha i tim redosljedom
Na vrh/kraj svega stavite narezane mini rajčice i poškropite maslinovim uljem
Ubacite Parmigianu u pećnicu. Pustite da se peče 20 minuta. Nakon toga je izvadite, posipajte parmezanom ivratite u pećnicu na još 10 minuta da se parmezan rastopi ali izapeče.
Posipajte parmezana u debljem sloju. Dajte si oduška ;)
Que Bella Parmigiana!!!
Servirajte 20 ili 30 minuta nakon pečenja, kad se malo ohladi, uz zelenu salatu i čašu crnog vina.
Parmigiana je savršen ručak ili ručera (kombinacija ručka i večere) za dvoje ;)