u drugom krugu

Paunović: SDP neću voditi iz Makarske, u mom timu ima mjesta i za Hajdaša Dončića

16.09.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske i predsjednik makarskog SDP-a, za sebe kaže da je čovjek koji okuplja i da će u njegovu timu, ako pobijedi, biti mjesta i za Hajdaša Dončića. A pobjeda znači, rekao nam je, i selidbu u Zagreb

Paunović je ulaskom u drugi krug izbora za predsjednika stranke iznenadio mnoge jer se očekivalo da će favoriziranom Siniši Hajdašu Dončiću najveći protivnik biti Mirando Mrsić.

Međutim glasačko tijelo najveće oporbene stranke odlučilo je da će se Hajdašu Dončiću (48,78 posto), kojem je nedostajalo tek stotinjak glasova za pobjedu u prvom krugu, suprotstaviti Zoran Paunović (20,65 posto).

Valja podsjetiti da je Paunović najprije bio eliminiran kao kandidat jer mu je nedostajalo 11 dana do pet godina članstva u stranci, da bi se potom našla rupa u statutu koja to ne propisuje, što je omogućilo da se i njegovo ime nađe na listiću.

Makarski gradonačelnik za sebe će reći da se osjeća kao Goran Ivanišević na Wimbledonu 2001., kada je s pozivnicom stigao na turnir i osvojio ga.

No turnir na Iblerovu trgu stigao je tek do finala, a Hajdašu Dončiću je, ponovimo, nedostajalo stotinjak glasova da riješi sve bez dodatne borbe. Drugi krug je novo miješanje karata u stranci čiji članovi nisu pokazali pretjeran interes za izbor novog šefa. Od njih 21.657, u prvom krugu glasalo ih je tek 8588. Nakon što nisu prošli u drugi krug Mrsić i Mladen Kešer pozvali su članove da svoj glas daju Paunoviću, a Sanja Major po tom se pitanju još nije izjasnila.

'Donosim novu energiju i snagu, uvažavam Hajdaša Dončića, ali mislim da on nije za lidera SDP-a jer predstavlja postojeći establišment. On ne može donijeti preokret da bismo postali pobjednička stranka', kazao nam je Paunović.

Svjestan je, kaže, da je izlaznost bila slaba i da je obilaskom terena vidio da su lokalne organizacije u 'ne baš najboljem stanju'.

'Većina članova nije došla na predstavljanja i to dosta govori o tome u kakvom se stanju nalazi SDP. Vjerujem da su oni koji su došli primijetili novu energiju i zanos', kazao je Paunović.

  • +9
Zoran Paunović Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Od nekadašnjih 40 tisuća članova, SDP je pao prvo na 30, da bi danas imao jedva nešto više od 20 tisuća članova, a podupiru ga, što je vidljivo na stranačkim skupovima, mahom penzioneri.

'Gubimo izbore i logično je da se stranka osipa. Izgubili smo četiri ciklusa izbora, a nismo napravili nužne promjene. Uz izbornom ciklusu izgubili smo 10 tisuća članova, a i postupcima unutar stranke potjerali smo svoje članove. Čovjek sam koji okuplja i politika okupljanja je moj politički smjer', kazao je Paunović, dodavši da će u njegovu timu, ako pobijedi, biti mjesta i za Hajdaša Dončića.

Istaknuo je da u drugom krugu računa na potporu Mrsićevih i Kešerovih glasača, ali i na one koji nisu izašli na izbore i za koje se nada da bi to sada mogli učiniti.

Upitan može li se SDP voditi iz Makarske ili će se u slučaju pobjede preseliti u Zagreb, Paunović nije imao dileme.

'SDP se ne može voditi iz Makarske. Makarska je posložena i napravili smo veliki iskorak. Sljedeći mjesec isporučit ćemo šesnaesto od 16 predizbornih obećanja', kazao je Paunović.

Na pitanje hoće li ako postane šef stranke ići po novi gradonačelnički mandat na lokalnim izborima iduće godine Paunović nije želio odgovoriti.

'Ajmo ići korak po korak. Treba vidjeti što će biti u subotu. Mislim da će SDP osvojiti izbore u Makarskoj, bio ja kandidat ili ne', zaključio je Paunović.