start avanture

'Pedalinci' na biciklima kreću na OI u Parizu, put će trajati tri tjedna

21.06.2024 u 08:55

Bionic
Reading

Članovi zagrebačkog Bicikl kluba 'Pedalinac' krenut će u petak 5. srpnja, iz Zagreba prema Parizu gdje planiraju stići za tri tjedna na Olimpijske igre koje počinju 26. srpnja

Na put dugačak 2.200 kilometara krenut će Mladen Gaćeša, Tomislav Barbić i njegov sin Jakov, Ivica Kamenarić i Marin Bašić, a u Njemačkoj će im se pridružiti Ivan Rogić i Ukrajinac Aleksandr Veits.

Riječ je o već tradicionalnom putovanju 'Pedalinaca' koji su dosad biciklima iz Zagreba bili na četiri OI i nekoliko Europskih sportskih igara, a Ljetne olimpijske igre u Pekingu 2008. bila im je prva i ujedno najduža ruta koju su na dva kotača zajedno prošli Mladen Gaćeša i Marko Mitić za što im je trebalo oko četiri mjeseca.

Put prema Parizu neće biti toliko zahtjevan, kaže inicijator svih putovanja biciklom Mladen Gaćeša, no 'Pedalinci' su se ipak morali dobro pripremiti budući da će dnevno na biciklima odvoziti oko 100 kilometara, što je između pet i šest sati aktivne vožnje na dan. To putovanje dodatno im otežava i oprema koju će ponijet na put: biciklistička oprema i dijelovi, alati za servisiranje i održavanje bicikla, kamperska oprema, zaštitna medicinska oprema te kamere i fotoaparati.

'Ovdje nije riječ o sportu nego o upotrebi bicikla u svakodnevnom životu i putovanju biciklom. Za to može svatko biti vrlo brzo spreman i tko se vozi na biciklu svaki dan, može otputovati. Nisu to nikakve posebne biciklističke pripreme. Ali, naravno, treba imati volju. A kad se ide u grupi koja je entuzijastična, onda je još lakše', rekao je Gaćeša.

Osim toga, dodao je, na putu biciklom se vidi i puno lijepih i zanimljivih stvari.

'Vozit ćemo se uz Dunav do Beča gdje ćemo se priključiti Euro Velo 6 biciklističkom koridoru, koji vodi prema izvoru Dunava. Vozimo se kroz cijelu Austriju, preko Linza do Passaua, i onda kroz dio Njemačke prema Regensburgu pa Ulmu i Schwarzwaldu. Tu ćemo napustiti Dunav i voziti se stazama prema Freiburgu i to je blizu Rajne i Alzasa odnosno granice s Francuskom. Prijeći ćemo granicu do Colmara i prema Dijonu, na sjever do Pariza', naveo je.

Mladen Gaćeša kaže da svi 'Pedalinci' vole putovanja i sport pa su njihove biciklističke ture postale tradicionalne i uvijek vezane uz odlazak Olimpijske ili Europske sportske igre.

'To je već postala tradicija, svi volimo sport i zajedništvo, dajemo podršku našim sportašima i olimpijskom duhu, a uvijek nam se priključe gosti, kao ovaj put, Aleksandr. U cijeloj priči važna je i zelena održivost jer je dolazak biciklom na OI upravo to. Osim toga, Hrvatska je mala država pa je nastojimo promovirati i na taj način - smo na putu obučeni u majice s hrvatskim obilježjima', kazao je.

Podupiratelji su im Hrvatsko torakalno društvo s Hrvatskom kuća disanja koji promiču zdravlje dišnog sustava i nepušenje te Zagrebački atletski savez odnosno organizatori Zagrebačkog maratona.

sve osim nogometa

Učitavanje...