VJETAR PROMJENA NA PANTOVČAKU

Peglanje odnosa s Plenkovićem: Predsjednica se rješava još jednog savjetnika?

14.12.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjedničke dvore na zagrebačkom Pantovčaku, zbog povezanosti s aferom lažnih SMS-ova, napušta Vlado Galić, treći po redu savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost od početka mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. No čini se da tu nije kraj previranjima, naime šuška se da bi Ured predsjednice mogao napustiti i Mate Radeljić, utjecajni savjetnik za unutarnju politiku

Predsjednica se navodno namjerava odreći Radeljića kako bi u izbornoj godini izgladila odnose s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. U toj konstelaciji Radeljića se doživljava kao glavnog kreatora napetosti u odnosima između predsjednice i premijera. Grabar Kitarović za pobjedu na predsjedničkim izborima iduće godine treba podršku HDZ-ove logistike, a Radeljić bi u tom dealu mogao ispasti glavna žrtva.

S Pantovčaka za sada službeno ne žele potvrditi da Radeljić odlazi. Glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić kratko nam je kazala da se radi o medijskim spekulacijama.

Razgovorljiviji nije bio ni sam Radeljić te nije želio komentirati informaciju i uputio nas je na glasnogovornicu. Ipak, neslužbeno iz izvora bliskih predsjednici doznajemo da bi se određene promjene u dužnosničkom kadru na Pantovčaku mogle dogoditi, i to vrlo brzo.

Tako bi u kratko vrijeme predsjednica mogla ostati bez dva važna suradnika, Vlade Galića i Mate Radeljića. Galićevo ime isplivalo je u aferi lažni SMS-ovi, kada su krakovi priče došli do zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, ali i njega, nakon što su mediji objavili da je upravo on spojio Vargu s HDZ-om i tadašnjim šefom stranke Tomislavom Karamarkom.

I dok premijer stalno ponavlja da se afera oko lažnih SMS-ova mora raščistiti, Brkić je prilično nervozno u četvrtak komentirao odlazak Galića s Pantovčaka kazavši da ne želi sudjelovati u tom cirkusu laži i konstrukcija.

Ako i Radeljić ode s Pantovčaka, predsjednica će u kratkom vremenu ostati bez tri važna suradnika, s obzirom na to da njezin savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin od Nove godine odlazi na veleposlaničku dužnost u Kinu.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Fluktuacija savjetnika na Pantovčaku u mandatu predsjednice Grabar Kitarović više je pravilo nego iznimka. No čini se ipak malo previše to da će predsjednica - koja je na tu dužnost došla s visoke pozicije iz NATO-a i posebnu pažnju posvećuje sigurnosno-obrambenom sektoru - u petogodišnjem mandatu promijeniti najmanje četiri savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost.

Posjetimo, prvi na toj dužnosti u mandatu Grabar Kitarović bio je Josip Buljević, a potrajao je nešto manje od godinu dana, kada je otišao na mjesto ministra obrane u vladi Tihomira Oreškovića.

Nakon njega došla je Maja Čavlović, koja se i najduže zadržala, oko godinu i pol, a s Pantovčaka je otišla na mjesto predstojnice Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Posljednji savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić nije trajao ni godinu dana, a za to su mu nedostajala dva dana.

  • +4
Savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Galić nije prvi koji je zbog skandala u koji je umiješan odlučio napustiti Pantovčak. Podsjetimo, s mjesta predsjedničinog savjetnika za ustavnopravna pitanja otišao je Vladimir Šeks jer je također osjetio moralnu odgovornost nakon što je predsjednica pomilovala Vanju Goldbergera, koji je bio njegov savjetnik za medije dok je obnašao dužnost predsjednika Sabora.

Ove godine predsjednica je izgubila još dva savjetnika. S Pantovčaka je u travnju otišao Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo koji se smjestio u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok joj je početkom listopada otišao savjetnik za digitalne medije Luka Đurić, koji je dio vremena što ga je proveo na Pantovčaku obnašao i dužnost glasnogovornika.