NOVA TESTIRANJA

Pentagon u strahu od 'božićnog poklona' Sjeverne Koreje

19.12.2019 u 10:26

Bionic
Reading

Pentagon strahuje da bi Sjeverna Koreja kao 'božićni poklon' mogla prirediti lansiranje balističke rakete dugog dometa, otkrio je sredinom tjedna zapovjednik američkih zračnih snaga za Pacifik, general Charles Q. Brown

'Kao sjevernokorejski božićni poklon očekujem testiranje balističke rakete dugog dometa. Ne znam hoće li se to dogoditi na Badnjak, na Božić ili na Novu godinu, ali znam da je jedna od mojih zadaća pratiti što se događa u Sjevernoj Koreji', kazao je izvršni direktor Stožera za zračne borbe američkih Pacifičkih zračnih snaga, a prenosi portal DefenseNews.

Brown je odbio reći je li američka vojska primijetila pokrete u blizini sjevernokorejskih lansirnih rampi i ima li kakvih naznaka o raketama koje bi se mogle testirati tijekom blagdana. Međutim, general je napomenuo da je Pjongjang posljednjih dana u nekoliko navrata najavio moguća testiranja.

'Postoji obrazac kod Sjevernokorejaca. Njihova retorika prethodi aktivnostima koje prethode lansiranju', kazao je Brown. Pritom je naglasio da će američko zrakoplovstvo, ukoliko propadnu diplomatski napori, biti spremno za vojnu opciju odvraćanja od sjevernokorejskih aktivnosti. Brown nije precizirao detalje spomenute vojne opcije, ali je istaknuo da je američko vojno zrakoplovstvo i portuzračna obrana spremno za sve scenarije, unatoč tome što su dugo najavljivane američko-južnokorejske vojne vježbe odgođene u nadi da će Pjongjang dovesti za pregovarački stol.

Stručnjaci tvrde da je Sjeverna Koreja početkom prosinca izvela probu motora sa čvrstim gorivom na zemlji. Motor je, najvjerojatnije, predviđen za dalekometne rakete, a Pjongjang je 10. prosinca priznao da je riječ o testu 'velike važnosti'. Pritom nisu iznijeti detalji o oružju koje je testirano.

Južnokorejsko ministarstvo obrane je ovog tjedna priopćilo da Seul nastavlja blisko surađivati s Washingtonom kako bi nadzirao aktivnosti oko glavnih postrojenja za testiranje u Sjevernoj Koreji. Prema izvorima CNN-a, nekoliko dana prije testiranja putem satelitskih snimki detektirane su aktivnosti oko postrojenja za lansiranje satelita u Sohaeu.

Prema izvješćima, Sjeverna Koreja ponovno gradi to postrojenje, nakon što ga je djelomično razmontirala kada su sa Sjedinjenim Državama prošle godine započeli razgovori o denuklearizaciji.

Razgovori su zapeli prije nego što je postignut realni napredak nakon summita u Singapuru u lipnju 2018. godine. Washington je zahtijevao od Pjongjanga da započne potpunu denuklearizaciju, dok je Sjeverna Koreja zauzvrat zatražila smanjenje sankcija. Pregovaračke pozicije ostale su na istom mjestu i nakon sastanka u Hanoju u veljači. Perspektiva za bilo kakve razgovore sa Sjevernom Korejom dodatno je umanjena nakon što je Pjongjang početkom prosinca nastavio s napadima na američkog predsjednika Donalda Trumpa.