ŠEF SABORA POSEGNUO ZA KAZNAMA

Petrov zbog skretanja s teme oduzeo riječ Pernaru

Bionic
Reading

Iza 20 sati novi saborski zastupnici nakon prisege krenuli su i s raspravom o paketu od četiri zakona potrebna za formiranje Vlade. Neka će se ministarstva spajati, a zamjenike ministara zamijenit će državni tajnici, kazao je HDZ-ov Andrej Plenković prilikom predstavljanja zakona

'Novi zakon o ustrojstvu ministarstava u sebi sadrži izmjene ustrojstva i djelokruga postojećih ministarstava, a intencija je ta da imamo 19 ministarstava i šest središnjih državnih ureda', rekao je uvodno Plenković.

Zbog nepovoljnih demografskih kretanja, ali i važnosti obitelji, predlaže se, dodaje, novo ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Ministarstvo poduzetništva pripaja se ministarstvu gospodarstva, a energetika se seli u ministarstvo zaštite okoliša, pobrojao je Plenković.

Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici', kazao je.

U ime Kluba zastupnika SDP-a govorio je Peđa Grbin koji je rekao da SDP kao oporba niti može niti želi osporiti pravo vladajućoj većini da napravi novi ustroj Vlade, ali da mora ukazati na nelogičnosti i nedostatke novog ustroja.

'Činjenica je da se novim prijedlogom ustroja Vlade povećava broj središnjih tijela državne uprave s trenutnih 31 na 32. Kolege, bravo', rekao je Grbin.

Vladajućima je zamjerio to što povećavaju broj državnih dužnosnika zato što uvode državne tajnike umjesto zamjenika ministra, ali pritom ostavljaju pomoćnike ministara.

'Državni tajnici imat će iste koeficijente plaća kao dosadašnji zamjenik ministra. Širite administraciju', upozorio je Peđa Grbin.

Na neke probleme upozorila je u ime HNS-a Anka Mrak Taritaš, a prvo se osvrnula na promjene u Ministarstvu zaštite okoliša kojem se pridodaje resor energetike i vodnog gospodarstva. 'To je kao da ste lisicu stavili u kokošinjac', rekla je Mrak Taritaš.

Ukazala je i na problem s naknadom nakon prestanka dužnosti, odnosno odredbu šest plus šest.

'Recimo, netko tko je danas odvjetnik postane državni dužnosnik i to bude na šest mjeseci. On će punu plaću nakon prestanka dužnosti dobivati tri mjeseca, a tri mjeseca pola plaće. Ali neće moći raditi kao odvjetnik godinu dana. Trebalo je uz ovo izmijeniti i Zakon o sprečavanju sukob interesa. Ako želimo dobiti kvalitetan kadar, kako će se on dobiti kada će cijelo vrijeme imati na umu da ima mač nad glavom', upitala je.

U ime Kluba zastupnika Živog zida govorio je Ivan Pernar. Kritizirao je lidera Mosta i predsjednika Sabora Božu Petrova.

'Današnja su tema Mostove reforme. Imamo prilike vidjeti da ćemo Mostovom reformom javne uprave imati još više birokrata', rekao je Pernar.
Upozorio je kako je Ministarstvo uprave (koje je pod kontrolom Mosta) njemu i kolegama iz Živog zida uprave odbilo registrirati novu stranku. U jednom trenutku Petrova je nazvao licemjerom.

Petrov ga je upozorio da se ne drži teme rasprave i izrekao mu zbog toga opomenu, a nakon još nekoliko Pernarovih opaski, šef Sabora Božo Petrov oduzeo mu je riječ.

HSS-ov Davor Vlaović pohvalio je, barem zbog ušteda, smanjenje broja ministarstava. Međutim, spajanje Ministarstva poduzetništva s Ministarstvom gospodarstva ipak je kritizirao. 'Žao nam je što se spaja poduzetništvo. Koja je to poruka našim obrtnicima i poduzetnicima?' upitao je Vlaović.

Na kraju rasprave riječ je uzeo Plenković. Poručio je da nije namjera imenovati pretjerani broj državnih tajnika. Složio se s oporbom da zbog odredbe 6 + 6 treba izmijeniti Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava izglasan je s 90 glasova za, 35 suzdržanih i nijednim protiv.  Zakon o sustavu državne uprave izglasan je sa 91 glasom za  35 suzdržanih i nijednim protiv. Zakon o Vladi izglasan je s 91 glasom za, 35 suzdržanih i nijednim protiv. Zakon o obvezama i pravima dužnosnika izglasan je sa 80 glasom za, 45 suzdržanih i nijednim protiv, a većinom je prihvaćeno da će zakon imati retroaktivno djelovanje po pitanju naknade 6 + 6, odnosno 3 + 3. Ta će odredba vrijediti i za zastupnike 9. saziva.

Detalje predloženih zakona pogledajte OVDJE.

Kako je prošao saborski dan i konstituiranje Sabora pročitajte OVDJE.