ANALITIČAR IVAN RIMAC

Ping-pong Karamarka i Petrova znači da vlada loše funkcionira

02.03.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Potpredsjednici Vlade Božo Petrov i Tomislav Karamarko u utorak poslijepodne jedan za drugim održali su konferencije za medije otkrivši da se još uvijek ne do kraja formirana Vlada nalazi u ozbiljnim problemima te da među najmoćnijim ljudima vladajuće koalicije (suradnje) vlada veliko nepovjerenje

Politički analitičar Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra da takav način komunikacije između dva potpredsjednika iste vlade nije uobičajen u razvijenim demokracijama. Rimac u razgovoru za tportal naglašava da se ne radi o normalnoj komunikaciji jer unutar vlade mora postojati puno jača komunikacija i koordinacija te da ovakvi istupi pokazuju da postoje napuknuća u Vladi.

'Evidentno je iz ovih vrlo oprečnih izjava da barem jedan od sudionika tih konferencija ne govori istinu što je samo po sebi nešto što javnost obično ne tolerira, a drugo pokazuje da Vlada očito ne funkcionira', navodi Rimac. Politički analitičar kaže da se Karamarko i Petrov izjašnjavaju u sasvim različitim gabaritima o stvarima u kojim smo mislili da Vlada ipak raspravlja i koordinira.

'Ovako daju dojam da Vlada apsolutno ne radi svoj posao, a to je sa stanovišta glasača nešto što bi trebalo alarmirati građansku javnost i postaviti pitanje zašto građani plaćaju te dužnosnike', poručio je Rimac.

Na upit može li ovo dovesti Vladu u krizu ili je ona već u krizi, Rimac kaže smatra da je Vlada već u krizi i ne trebamo govoriti hoće li je ova situacija dovesti ili neće. 'Vlada jest u krizi ovakvim načinom komunikacije i ona ne funkcionira', tvrdi profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Čini se da prema izjavama s presice prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da se on pokušava predstaviti kao šef. Petrova je ismijao kada mu je poručio da ako ne zna da je Milijan Brkić kandidat za ministra branitelja, da mu, evo, on sad priopćava; premijeru Oreškoviću poručio je da je vrijeme da potpiše smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, a ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću da mu je on kao potpredsjednik Vlade šef i da bi ga trebao slušati.

Rimac kaže da su poruke tako zvučale, ali je moguće da je poruka ministru Orepiću bila nespretno formulirana jer je Karamarko poručio da je potpredsjednik Vlade i da bi zbog toga ministar Orepić trebao uvažavati njegovo mišljenje.

'Međutim, stekao se dojam u ukupnosti njegovih izjava da je on jedini šef u Vladi i da praktički diktira cijelim njezinim radom i da su svi ostali minorni i da ni drugi potpredsjednik Vlade Petrov tu nema pravo riječi, ili barem nema pravo ozbiljno ulaziti u diskusije s Tomislavom Karamarkom oko rješenja koje on predlaže', smatra Rimac.

S druge strane čini se prilično jasnim da je Petrov sazvao konferenciji za novinare u Vladi bez znanja Karamarka. Čini se da takve probleme ipak treba rješavati zajedničkom komunikacijom i suradnjom.

'Ne da se nije konzultirao s Karamarkom nego se nije konzultirao ni s vlastitim stranačkim tijelima. Tako je on u jednoj od svojih izjava kazao upravo suprotno od onoga što je izjavio glasnogovornik Mosta Grmoja u pogledu snimki o tajnim pregovorima s koalicijom Hrvatska raste. On i dalje tvrdi da nije znao ni vidio te snimke dok Grmoja tvrdi suprotno. Apsolutno nije jasno s kojeg je hiperspacea Petrov izišao u jučerašnjem istupu i o čemu on realno govori', kaže nam politički analitičar.

Što možemo očekivati u budućnosti? Mostova je strategija, nastavlja Rimac, samo se javljati u javnosti kada želi kapitalizirati neslaganje u vidu neke nove pozicije u Vladi ili u nekim drugim tijelima, a da u ostalim dijelovima Most nije ni participirao u procesu odlučivanja.

'Tako da s te strane nije sigurno u kojem će smislu Most početi ostvarivati ono što je ponudio glasačima na izborima. Za sada njegovo ponašanje ide u suprotnom smjeru, da su oni tu samo prirepak HDZ-u u obnašanju vlasti i da bi ganjali svoje osobne interese', oštar je Rimac.

Sve skupa loše je za građane ove zemlje. 'Građani imaju vladu da bi rješavala njihova pitanja i njihove probleme. Oni tu vladu plaćaju kroz budžet. U tom segmentu bi se građani trebali zapitati koga oni plaćaju da im vodi državu', zaključio je Rimac.