Blagi talijanski sir savršeno će se uklopiti u uvijek popularnoj pizzi, ali i u laganoj proljetnoj salati kao dostojna zamjena za mozzarellu
SASTOJCI:
2 mozzarelle od bivoljeg mlijeka
sol i papar
maslinovo ulje
5 žlica milerama
1 vezica vlasca
2 ljute svježe papričice crvene
6 mladih češnjaka
Tijesto:
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 ºC)
PRIPREMA:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto u velikoj posudi (od miksera ako imate samostojeći mikser). Ako miješate mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko 4 minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijesto opusti pet minuta i nastavite miksati malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude i tek se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.
U slučaju da nemate mikser, možete tijesto zamijesiti rukama, namočite ruke u malo vode i upotrijebite ih slično kao što radi mikser: mijesite tijesto čvrsto s jednom rukom u zdjeli, dok posudu okrećete drugom. Kad je svo brašno umiješano u kuglu, nakon oko 4 minute, tijesto će se početi malo skupljati. Ostavite ga 5 minuta da se malo opusti, a onda nastavite mijesiti još nekoliko minuta, dok tijesto nije pomalo ljepljivo, mekano i podatno.
Razdijelite tijesto na 8 jednakih komada, napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim preko noći u hladnjak. Dio tijesta koji nećete upotrijebiti idući dan možete odmah zamrznuti. Ako namjeravate peći pizze isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pizze.
Ocijedite mozzarellu i narežite na kockice. Pomiješajte s mileramom, nasjeckanom papričicom, soli i paprom. Na maslinovom ulju, pirjajte mladi češnjak dok ne omekša. Nasjeckajte vlasac.
Zagrijte pećnicu na 250 °C zajedno s keramičkom, kamenom, šamotnom pločom, limom ili sličnim improviziranim podom krušne peći.
Na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi rukama razvucite tijesto (ne trebate se brinuti ako nije savršeni krug) vrlo tanko. Oko 2 cm ruba ostavite nešto deblje. Odrežite komad masnog papira, malo manjeg promjera od pizze, pobrašnite ga i položite tijesto na njega. Pokapajte tijesto maslinovim uljem i unutar 2 cm ruba položite nekoliko žličica mozzarelle i mladog češnjaka. Pokapajte maslinovim uljem i pospite vlascem. Uz pomoć ravnog lima, poklopca ili sl. prebacite pizzu zajedno s papirom na kamen ili lim u pećnici. Nakon oko 5 minuta, izvadite papir između pizze i kamena ili lima i nastavite peći još 5 do 10 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o debljini tijesta i toplini pećnice), dok pizza ne počne dobivati laganu boju na rubovima.
Izvadite pizzu iz pećnice i pospite vlascem.