IZMJERENO 2,90 PROMILA

Pjesnik Mačešić nije žrtva policijske brutalnosti, bio je pijan i vulgaran

02.10.2013 u 18:33

Bionic
Reading

Pjesnik Milan Mačešić nije bio žrtva policijske brutalnosti i agresivnosti niti je bilo grubog nasrtaja na njegovo dostojanstvo i ljudska prava, priopćila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava u vezi s postupcima policije prema Mačešiću, s čim je u vezi jučer reagirao hrvatski P.E.N. centar

Policija navodi da je Mačešića zatekla policijska ophodnja otočke policijske postaje u subotu u 22,37 sati u Ulici bana Josipa Šokčevića u Privlaci kako se kreće kolnikom na biciklu bez svjetala, bez reflektirajućeg prsluka, ometajući druge sudionike u prometu, te u alkoholiziranom stanju. Milan Mačešić nije imao javnu ispravu kojom bi se utvrdio njegov identitet, a u komunikaciji s policijskim službenicima bio je vulgaran (…) te je pokazivao znakove alkoholiziranosti, ističe se u priopćenju i dodaje da je Mačešić zbog nedopuštena ponašanja i utvrđivanja identiteta službenim vozilom prevezen u policijsku postaju u Otok. Tu mu je utvrđen identitet, no odbio je ispitivanje prisutnosti alkohola u organizmu.

Mačešić je nakon toga prevezen u vinkovačku Opću bolnicu, gdje je ga je pregledao liječnik koji je utvrdio da nema vidljivih ozljeda, a laboratorijskom analizom utvrđeno mu je 2,90 promila alkohola u krvi.

„Nakon liječničkog pregleda naredbom je određeno smještanje Milana Mačešića u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva“, navodi se i dodaje da je Mašešić zadržan do nedjelje do 10 sati.

Policija je protiv Milana Mačešića 1. listopada mjerodavnome Prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca zatražili su jučer da se istraže okolnosti u kojima je ozlijeđen i kazne počinitelji ako se utvrdi da je bilo prekoračenja policijskih ovlasti i kršenja ljudskih prava njihova člana.

Maćešić je rekao za Hinu da je u postaju priveden pošto je zatečen u vožnji biciklom u pijanom stanju te je isključen iz prometa i nije mogao pristupiti mjerenju količine alkohola u krvi. Dvojica policajaca, dodao je, u postaji su ga vrijeđali i tukli.

Također je rekao da će nakon provedenih liječničkih pregleda podnijeti prijavu.