velik požar

Planulo kod Solina: Vatra se zavukla među kuće; na terenu 135 vatrogasaca i 4 kanadera

11.08.2024 u 15:32

Bionic
Reading

Požar koji je u nedjelju poslije podne planuo na predjelu Rupotina iznad Solina gasi 135 vatrogasca, 19 vatrogasnih postrojbi, 45 vozila i četiri kanadera, izvijestili su solinski vatrogasci oko 17,30 sati te dodali da će vjerojatno trebati pomoć dodatnih vatrogasnih snaga

Dojavu o požaru Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Split zaprimio je u 14, 40 sati. Na terenu su vatrogasci s operativnog područja, a u pomoć su stigla i četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

"Situacija nije dobra, iako kanaderi zaustavljaju širenje vatre koja se zavukla među kuće. Kako je HRT neslužbeno doznao, dvije su kuće vjerojatno nagorjele, a ne izgorjele.

Javlja kako vatra nije više toliko među kućama, već se širi u višim predjelima brda. "Svima je čudno kako se vatra mogla tako brzo proširiti s jednog mjesta na drugo, javio je Strize, dodajući da se radi od udaljenosti od čak 1 km.

Kanaderi stalno nadlijeću i natapaju, a to će nastaviti raditi do mraka.

Vatrogasci kažu da je situacija na terenu teška i da ulažu krajnje napore da zaustave širenje vatre. "Prioritet nam je obrana kuća i do sada vatra nije ugrozila kuće", rekli su vatrogasci.

Također su kazali da će vjerojatno biti potrebno angažirati još vatrogasnih snaga kako bi pomogli gašenju tog požara.