USTAVNI STRUČNJAK

'Plenković mora brzo imenovati nove ministre ili će ući u uzurpaciju vlasti'

04.05.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Ustavni stručnjak Zvonimir Lauc kazao je za tportal da je potpuno nevažno koliko je zastupnika danas dalo potporu ministru financija Zdravku Mariću prilikom glasovanja o njegovu opozivu jer je jedino važno koliko ih je glasovalo za njegov opoziv, a ustavni stručnjak Mato Palić upozorava na to da Plenković brzo mora imenovati nove ministre u Vladu

Prilikom glasovanja u četvrtak u Hrvatskom saboru oporba je ostala za glas kratka pa je netom poslije predsjednik Vlade Andrej Plenković proglasio svoju veliku pobjedu, odbacujući kritike da se prilikom glasovanja pokazalo da njegova Vlada ne uživa povjerenje većine zastupnika. Plenković je naglasio da se o potpori Vladi danas nije raspravljalo.

S takvim stajalištem slaže se i ustavni stručnjak Lauc, koji naglašava da predsjednik Vlade trenutno ne mora pokazati većinu, ali bi bilo poželjno da je pokaže što prije, u razumnom roku.

'Kad nešto nije propisano, onda to mi pravnici zovemo razumni rok, to može biti jedan dan, a može biti i puno više', objasnio je Lauc i dodao da razumni rok ne može biti predviđen propisom, nego je to stvar konkretnih okolnosti. Međutim, u ovom konkretnom slučaju bi, prema njegovu mišljenju, trebao biti 'što razumniji rok'.

Lauc nam je kazao da je, što se rezultata 75:75 u Saboru tiče, svejedno ima li se pet ili 75 glasova, važno je da je dostatna većina propisana zakonom, a u ovom slučaju SDP-ov zahtjev za opozivom ministra Marića nije skupio dostatnu većinu od 76 glasova. Sve drugo je nebitno, kaže. No napominje da bi se ipak brzo trebalo doći do mirnog stanja i utvrditi stabilnu većinu u Saboru, da se zna. Kazao je i da je konstatacija Bože Petrova da Plenković nema većinu 'super nekorektna' jer većina se može događati u svakom pojedinačnom slučaju.

Lauc smatra da bi drugačija situacija bila da je 'pao' Marić - onda bi se otvorilo pitanje ima li većinu Vlada, jer ova je Vlada zapravo zadobila povjerenje Sabora.

Ustavni stručnjak Mato Palić također se slaže da Vlada ne mora istog trena pokazati većinu, ali poručuje da je glasovanje pokazalo da bi se o tome morala uskoro očitovati s dokazima. Palić kaže da je na glasovanju u četvrtak Vlada ostala netaknuta kada je u pitanju ministar Marić, a nije kompletirana kada su u pitanju ministri iz kvote Mosta koji su ranije razriješeni.

'Sljedeći korak po logici stvar je povlačenje Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora (što se u međuvremenu dogodilo op. a), ali je zapravo nebitno pitanje tko će biti predsjednik Sabora jer se o novim ministrima mora odlučivati, tko god bude predsjednik Sabora, Petrov, Gordan Jandroković ili netko treći.

Sada državni tajnici obavljaju poslove koji su u djelokrugu ministra, a to su osobe koje nemaju isti legitimitet kao ostali ministri jer je Vlada svoj legitimitet dobila od parlamenta. Oni su privremeno rješenje i ta privremenost ne može trajati dugo jer onda ulazimo u uzurpaciju vlasti', poručio je Palić.

Lauc se zapitao i zašto zastupnici putem interpelacije nisu tražili očitovanje o povjerenju predsjedniku Vlade i Vladi u cijelosti jer su tamo precizno opisani rokovi koji se moraju poštovati.