dala ostavku

Plenković o Kallas kao šefici EU diplomacije: 'Nema Ursule - njezin izbor ne postoji'

15.07.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Izbor bivše estonske premijerke Kaje Kallas za novu visoku predstavnicu EU-a za vanjske poslove i sigurnost isključivo ovisi o ostanku Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na konferenciji za novinare komentirao ostavku Kallas, prve žena na čelu estonske vlade, rekavši da očito želi položaj šefice diplomacije europskog bloka, na kojem bi zamijenila Josepa Borrella.

Kallas je danas predala ostavku predsjedniku Alaru Karisu tijekom kratkog sastanka u Predsjedničkoj palači u Talinu.

"Ako daje ostavku na mjesto premijerke znači da želi tu poziciju (...) ali naravno, vodite računa da je njezin izbor u potpunosti vezan s podrškom Ursuli von der Leyen", rekao je Plenković. "Nema Ursule, njezin izbor ne postoji", dodao je.

Jedino što je sada bitno, istaknuo je Plenković, je 18. srpnja i glasanje o povjerenju za novi mandat predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

Neformalni razgovori europskih čelnika u ponedjeljak, prvi od izbora za Europski parlament, fokusirani su na imenovanje najviših dužnosnika EU-a.

Očekuje se da će predsjednica EK-a Ursula von der Leyen dobiti drugi mandat, a diplomati govore da je Kallas u igri za šeficu diplomacije.

Plenković je također rekao da njegov prijedlog da neke funkcije budu na pola mandata nije odbačen. "Taj scenarij nije nigdje otpao i sve je upravo onako kako sam rekao (...) prvo ćemo vidjeti što će biti 18. 7., onda će sve biti jasno", rekao je Plenković.

Kallas, koja će u utorak napuniti 47 godina, istaknula se rječitim kritiziranjima Rusije i njenih ekspanzionističkih ciljeva otkako je postala premijerkom početkom 2021. godine.

Zauzima se za bezuvjetnu podršku Kijevu i obuzdavanje Moskve, a Estonija spada među najveće donatore vojne pomoći Ukrajini po glavi stanovnika.