NIJE ZABRINUT

Plenković o Rusima: To je priopćenje jedne niže razine

Bionic
Reading

Nakon što je zbog izjava premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini reagiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova na kritike je odgovorio i sam premijer

Rusko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) jučer je objavilo da je zabrinuto zbog izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini svoja iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu, u kojoj vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima.

'To je samo priopćenje jednog odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Moj službeni put u Ukrajinu bio je sadržajno fantastičan, a razgovori su bili na najvišoj razini, uz predsjednika Porošenka, premijera Grojsmana, predsjednika parlamenta, sve zastupničke klubove. Bio je to fantastičan gospodarski forum uz izuzetan interes stotinjak hrvatskih gospodarstvenika, a imao sam i vrlo dobro primljeno predavanje na Kijevo-mogiljanskoj akademiji, dakle medijski odjek bio je - top', kazao je Plenković.

Ruski MVP je među ostalim u svom priopćenju ustvrdio da Plenkovićevu ponudu Ukrajini promatra i u kontekstu najava o pokretanju hrvatsko-ukrajinske vojno-tehničke suradnje, ustvrdivši da je cijena reintegracije hrvatskog teritorija bio progon 250 tisuća Srba u operacijama Bljesak i Oluja.

'Dobro je poznato s kakvim se žrtvama i prisilnim odlaskom 250.000 Srba koji su stalno živjeli ondje završilo velike vojne operacije Bljesak i Oluja 1995. Sigurni smo da savjeti inozemnih 'konzultanata', koji kod kijevskih vlasti mogu stvoriti opasnu iluziju da su u Donbasu mogući vojni scenariji, nipošto neće pomoći jačanju sigurnosti na jugoistoku Ukrajine', ističe se u komentaru ruskog ministarstva.

'Iznenadilo me to da je ova niža razina Ministarstva vanjskih poslova Rusije napravila jedan amalgam. Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentiramo na neke druge teme... Podržavamo Minski sporazum u kojem je 13 točaka, a kad usporedimo njegove ciljeve i sjetimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije, postoji niz sličnosti. Naša je poruka bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupirani teritorij i želi savjetodavnim putem pomoći da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Lugansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio točku', poručuje Plenković.

Ruski je MVP hrvatskom premijeru, između redova, zapravo poručio da se bavi svojim poslom. 'Rekao sam da je to niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cijela Vlada', rekao je