SUZDRŽAN KOMENTAR

Plenković: Nema govora o političkom progonu Todorića, ovo je higijenski proces

16.10.2017 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon skupa europskih pučana održanog u zagrebačkom hotelu Westin komentirao je uhićenja vezana uz poslovanje koncerna Agrokora u vrijeme Ivice Todorića

'Kao predsjednik Vlade ne namjeravam komentirati policijske i pravosudne procese', kazao je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada dobila izbore na 'politici koja je sadržavala ne samo političku stabilnost, već i vraćanje povjerenja u institucije i političke stranke'.

'Kada sam u kampanji rekao da idemo u transformativni proces, nisam mogao slutiti da ćemo imati ovakav transformativni slučaj... Od drveća ne vidimo šumu. Kada smo postajali svjesni da situacija u Agrokoru eskalira, to je bilo u siječnju, kada su agencije počele snižavati rejting kompanije. Vlada se ponašala odgovorno i Vlada niti jednim svojim potezom nije željela pridonijeti destabilizaciji položaja Hrvatske. To smo radili odgovorno, svjesno i namjerno. Istodobno smo se informirali o tome što se događa. Imali smo četiri scenarija. Prvi je ništa - stečaj. Za nas to nije bila opcija, jer znate koliko traju stečajni postupci i koliko bi se radnih mjesta izgubilo. Varijanta dva bila je nacionalizacija, to da obveze privatne kompanije dođu na teret poreznih obveznika. Treće je dati novac kompaniji da se kratkotrajno sanira. Jedina realna opcija bila je donošenja posebnog zakona iza kojeg stojimo i koji je osigurao radna mjesta, isplate dobavljačima te osigurao funkcioniranje najvećeg maloprodajnog lanca', objasnio je. 

  • +5
Policijski istražitelji u Kulmerovim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Kaže da je time osigurano vrijeme za reviziju, vrijeme za restrukturiranje i da ništa nije na teret poreznih obveznika. 'Izbjegli smo velik gospodarsko-financijski cunami. Nismo podlegli zovu kombiniranja političkih poteza i kombiniranja kampanje za tadašnje lokalne izbore', istaknuo je.

Dodao je da je 'higijenski za hrvatsko društvo to da se cijela ova priča razmrsi do najsitnijih detalja'.

Odbacio je tezu da se radi o političkom progonu Ivice Todorića.

Na pitanje o ministru financija Zdravku Mariću, koji je bio na visokoj poziciji u Agrokoru u vrijeme Todorića, Plenković je kazao da ne želi ništa komentirati. 'Ono što je važno je da je ministar Marić radio prije nekog vremena u Agrokoru i da je sada na drugoj funkciji, koju dobro obavlja', istaknuo je premijer.

Odbio je ponovno odgovoriti na konkretno pitanje o tome tko je pisao lex Agrokor.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL