SJEDNICA VLADE

Plenković: Oporba je poput razrijeđene kamilice, ali to je očekivano

25.04.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Oporba je na aktualnom prijepodnevu u Saboru djelovala poput razrijeđene kamilice: čak ni u kampanji za Europski parlament nisu imali preciznijih interesa o europskim temama, ali to je očekivano, poručio je premijer Andrej Plenković na početku jutrošnje sjednice Vlade. Osudio je strašne terorističke napade u Šri Lanki, a potom najavio da će Hrvatska, prema prvim procjenama, u 2018. godini imati proračunski višak od 758 milijuna kuna. Tako važno postignuće financijske konsolidacije uz porezno rasterećenje nije se dogodilo praktički 20 godina, pohvalio se Plenković

'Rasterećujemo gospodarstvo i građane, a pritom ostvarujemo proračunski višak', rekao je Andrej Plenković, podsjećajući da je još 2015. godine proračunski manjak iznosio 10,8 milijardi kuna.

'Udio javnog duga u BDP-u smanjili smo na 74,6 posto, a u posljednje tri godine za više od 9 postotnih bodova i to sa tendencijom da do 2022. dođemo na 62 posto, što mislim da je sjajan trend kada je riječ o makroekonomskim kretanjima', dodao je Plenković, zahvaljujući ministru financija Zdravku Mariću i njegovom timu, ali i svim ostalim članovima Vlade na odgovornom poslovanju.

Po pitanju brodogradilišta, najavio je da će od ponedjeljka u Hrvatskoj boraviti izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa na najvišoj razini, dakle na razini predsjednika uprave s nizom njegovih stručnih suradnika koji će posjetiti i Uljanik i 3. maj.

'Poručujem upravi, sindikatima i zaposlenicima da radimo u interesu brodogradilišta i da oni dolaze temeljem naših političkih razgovora i dogovora s premijerom Lijem prigodom njegovog boravka u Hrvatskoj prije dva tjedna', rekao je Plenković.

  • +16
154. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pohvalio se potom i korištenjem europskih sredstava u reformi obrazovnog sustava, jedne od ključnih strukturnih reformi s ciljem da taj sustav pruži ono što tržište rada očekuje od svih pojedinaca.

'Iz Europskog socijalnog fonda u ovom razdoblju imamo na raspolaganju 4 milijarde kuna za reformu vertikale reforme obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Dosad je ugovoreno 2,1 milijardu kuna, a drago mi je da je sada odobreno 684 milijuna kuna za frontalnu primjenu cjelovite kurikularne reforme u školama od ove jeseni', kazao je Plenković.

Nasilje u obitelji

Po pitanju nasilja u obitelji, izvijestio je da je završeno javno savjetovanje o protokolu u slučajevima nasilja u obitelji i da je u tijeku analiza doprinosa građana za poboljšanje tog teksta.

  • +3
Jelena Veljača i njen tim na sastanku s premijerom Plenkovićem Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Intenzivno radimo na uvođenju nacionalne SOS linije za prijavu nasilja u obitelji. Nadam se da je javnost primijetila da je već održan važan susret i edukacija operatera, na kojoj je bio osobno ministar Božinović. Izrađen je poseban naputak o postupanju kako prilagoditi liniju 112 za slučajeve nasilja u obitelji, rekao je Plenković.

Otkrio je da se priprema sastanak sa svim županima, a posebno u onim županijama gdje trenutno ne postoje sigurne kuće kako bi one i tamo bile ustanovljene. U tom smislu, Ministarstvo državne imovine analizirat će potencijalne lokacije u državnom vlasništvu.

Planira se i poboljšanje zakonskog okvira, na čemu se radi kroz različite radne skupine sastavljene od stručnjaka s Pravnog fakulteta, pravosudnih institucija, građanske inicijative i ustanova te udruga za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

  • +15
Poznati na prosvjedu #spasime Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

'Kroz stručni i uključiv dijalog pronaći ćemo kvalitetnija zakonska rješenja i ispraviti neke nelogičnosti. Nadam se da ćemo samim time i penalnom politikom pojačati i prevenciju i odvraćanje od počinjenja takvih kaznenih djela, počinitelje strože sankcionirati, a u konačnici i voditi računa o pravima žrtava jer one su tu nažalost u najgorem položaju. Ali taj fenomen, koji postoji u Hrvatskoj i u drugim državama, trebamo zajedničkim naporima iskorijeniti. Uzeli smo ga kao prioritet međuresornog djelovanja i redovito ćemo se vraćati na ovu temu u tjednima i mjesecima koji su pred nama da napravimo ono što je dobro i zdravo za hrvatsko društvo', najavio je Plenković.

Na današnjoj sjednici Vlade, između ostalog, raspravlja se o nacrtu prijedloga zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u Europskoj uniji, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, te prihvaćanju Okvira suradnje Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne financijske korporacije i Multilateralne agencije za osiguranje investicija s Hrvatskom.

Predstavit će se i prijedlog plana implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2019. do 2020. godine, izmjena Uredbe o visini vodnog doprinosa te prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Plinacro d.o.o. za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska d.o.o. u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.