TRI skupa za jasenovac

Plenković upregnuo 'tihu diplomaciju', pregovore koči ploča HOS-a

20.04.2017 u 13:30

Bionic
Reading

U nedjelju u Jasenovcu na službenoj, državnoj komemoraciji žrtava ustaškog logora ni ove godine neće sudjelovati Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Srpsko narodno vijeće, koordinacija židovskih općina… Oni će u Jasenovcu žrtve ustaškog režima komemorirati dan prije, a predstavnici židovske zajednice dan kasnije od državne delegacije. Razlozi su, kažu, jačanje povijesnog revizionizma u društvu, nesankcioniranje veličanja ustaškog režima te postavljanje ploče u Jasenovcu na kojoj stoji i ustaški poklič 'Za dom spremni'

Državna komemoracija s predstavnicima Vlade, Sabora i Ureda predsjednice RH održat će se u nedjelju, 23. travnja u 11 sati.

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), Srpskog narodnog vijeća (SNV) te drugih udruga, organizacija i političkih stranaka na čelu s predstavnicima najveće oporbene stranke – SDP-om, komemoraciju u Jasenovcu održat će dan ranije, u subotu, 22. travnja u podne.

Predstavnici židovskih općina u Jasenovcu žrtve ustaškog logora održat će komemoraciju u ponedjeljak, 24. travnja, na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Dakle, situacija je ista onoj od lani - kada su predstavnici srpske i židovske zajednice te antifašisti zbog, kako su objašnjavali, relativizacije ustaštva u Hrvatskoj, također bojkotirali državnu komemoraciju.  

I ove godine razlozi njihova bojkota državne komemoracije slični su kao lani: jačanje povijesnog revizionizma u Hrvatskoj, izostanak adekvatne reakcije odgovornih institucija na postrojavanja crnokošuljaša i veličanja ustaškog režima…

Ove godine dodatan razlog predstavlja postavljanje ploče HOS-a s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu, u neposrednoj blizini bivšeg ustaškog logora.

Riječ je o ploči koja je u Jasenovcu postavljena lani u studenome u sjećanje na poginule branitelje, pripadnike HOS-a, s natpisom 'Za dom spremni' u grbu Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba.

Bojkot antifašista te predstavnika srpske i židovske zajednice za premijera Andreja Plenkovića i njegovu proklamiranom europejstvu i pozivanju na vrijednosti europske pučke stranke, jasno, predstavlja prilično značajan politički problem.

Iz Vlade nam do zaključenja teksta nisu odgovorili kako komentiraju činjenicu da će i ove godine jasenovačke žrtve Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, židovske općine i SNV komemorirati dan prije, odnosno dan poslije službene, državne komemoracije u Jasenovcu.

Kako doznajemo, Plenković je tihom diplomacijom pokušavao na svoju stranu pridobiti organizatore subotnje komemoracije u Jasenovcu.

Teoretski, još je moguće da predstavnici antifašista i SNV-a dođu na državnu komemoraciju u nedjelju, ali preduvjet za to bilo bi uklanjanje natpisa 'Za dom spremni' s HOS-ove ploče u Jasenovcu. No vremena je malo i stoga ta opcija nije izgledna.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin u srijedu je za tportal rekao da se neće odazvati na poziv da dođe na službenu komemoraciju u nedjelju te je objasnio razloge bojkota.

'Danas sam razgovarao s gospodinom Božinovićem (šef kabineta Ureda premijera, nap. a.), ispričao mu se zbog nedolaska na komemoraciju te sam mu objasnio razloge zbog kojih ćemo održati zasebnu komemoraciju u subotu.

Rekao sam mu da se ne slažemo s odnosom aktualne vlasti prema postrojavanjima na Trgu bana Jelačića, isticanja ustaških simbola i pozdravljanja pozdravom 'Za dom spremni'. Vlada i nadležne institucije ne reagiraju, a ne provode se ni preventivne mjere', rekao je Franjo Habulin.

Kaže da je Božinoviću rekao da Vladi ostavljaju vrata za buduću suradnju otvorenima.

Napomenuo je da će s antifašistima na subotnjoj komemoraciji biti predstavnici Srpskog narodnog vijeća, delegacija Roma, ali i ruski konzul te veleposlanica ili predstavnik veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, rekao je kako će oni ove godine Dan sjećanja na žrtve holokausta u ponedjeljak, 24. travnja umjesto za zagrebačkog Mirogoju obilježiti u Jasenovcu.

Na državnu komemoraciju, kaže, Koordinacija židovskih općina neće se odazvati ne samo zbog postavljanja ploče s natpisom 'Za dom sprtemni'.

'Razlog? Zna se. Nije to samo pitanje ploče, nego reakcija na činjenicu da je takva ploča postavljena u Jasenovcu. Mislim, ako netko u 2017. godini ne zna što su bili partizani, a što ustaše, i što je 'Za dom spremni', a što crvena zvijezda, i ako je nekome sve to isto, o čemu onda mi uopće diskutiramo', rekao je Kraus za tportal.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac objasnio je u srijedu kako ne može ići na službenu komemoraciju u Jasenovac sve dok pokraj bivšeg ustaškog logora u Jasenovcu stoji ploča s natpisom 'Za dom spremni'.

'Nije sporna ploča za poginule hrvatske vojnike, ali je sporan ustaški pozdrav na ploči', jasan je Pupovac.

Organizator je državne komemoracije Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Predsjednik Sabora Božo Petrov, kako smo doznali iz saborske službe za odnose s javnošću, u nedjelju će biti na službenom putu izvan Hrvatske, a članove saborske delegacije još nisu odredili.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović također će biti u inozemstvu – od subote do ponedjeljka bit će u službenom posjetu Kataru. Plan je bio da njezin izaslanik na državnoj komemoraciji u Jasenovcu bude Branko Lustig, savjetnik predsjednice RH za pitanja holokausta.

No zbog bolesti Lustig neće moći biti na komemoraciji pa će, neslužbeno doznajemo, predsjednicu Grabar Kitarović u Jasenovcu predstavljati najvjerojatnije predstojnica njezina ureda.

Iz Vlade smo doznali kako će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu predvoditi premijer Andrej Plenković. No službenu potvrdu nismo dočekali.