VOZI, fićo!

Pogledajte vatrogasna vozila koja su za muzej, a još su u upotrebi

20.07.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Tamić iz 1976. godine, dajcevi tek koju godinu stariji, primjerci Crvene zastave, FAP-a iz sredine osamdesetih, Opela s kraja šezdesetih na Braču… Muzejski su to primjerci vozila koja se mogu naći u dobrovoljnim vatrogasnim društvima (DVD) po Dalmaciji. I dok javne vatrogasne postrojbe (JVP) još i raspolažu vozilima iz ovog stoljeća, DVD-ovi, koji su po Zagori i otocima prvi na terenu, na požarišta odlaze u autima i kamionima iz onog prošlog

No jedan je automobil posljednjih dana plijenio pažnju na društvenim mrežama. Riječ je o crvenom fići DVD-a iz Kučića kod Omiša.

Vatrogasna vozila za muzej Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'E pa vidiš, svi imaju neka moćna vozila, a mi fiću, to ti je velika ljubav našeg zapovjednika Ante Tomasovića Ćune. Godište je 1979., a mi smo ga dobili za dijelove prije tri godine, opremili ga sirenom i sredili, ništa mu ne fali za nas četvoricu pribacit'', objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Ante, predsjednik kučićkog DVD-a.

Da se u vatrogasnom voznom parku da pronaći svega, svjedoči o tome fotografija iz Benkovca. Dvojica mladića leže na vozilu popularno zvanom dajc. Riječ je o Magirus-Deutzu u izvedbi TAM-a, koji nosi BMW-ov znak.

Komentar pod fotografiju kaže: 'Ova dva momka zajedno imaju manje godina nego TAM JVP-a Benkovac koji je svaki dan u pogonu, samo je pitanje do kada.' Zašto je znak BMW-a na njemu, objasnili su cinično navevši da su u njega ugradili BMW-ov motor.

Posebna priča je Opel s kraja 60-ih godina prošlog stoljeća DVD-a Bol, koji je privukao pažnju čeških kolega pa su ga fotografirali i stavili na svoje stranice u lipnju ove godine.