jdam

Pojavila se snimka udara na Wagner pametnim američkim bombama

26.04.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države navodno su dale ukrajinskom zrakoplovstvu svoje bombe Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, koje bi se mogle koristiti za gađanje važnih ciljeva kao što su mostovi te neprijateljske utvrde i središta na velikoj udaljenosti. Izvještaji o ukrajinskoj vojsci koja koristi bombe JDAM-ER, koje im je isporučio SAD, počeli su se pojavljivati početkom ožujka

No sad se prvi put pojavila i snimka objavljena na Twitteru, u kojoj se vide četiri efikasna i snažna udara na zgrade u Bahmutu u kojima su se nalazili vojnici paravojske Wagner i streljivo.

Još nema potvrde neovisnih stručnjaka da se radilo o sustavu JDAM. Prema izvještajima ruskih medija, ukrajinska vojska počela je koristiti bombe JDAM-ER na ruskim položajima na području Bahmuta, što se poklapa s ovim izvorom s Twittera.

Također, ukrajinsko ratno zrakoplovstvo povećalo je ubojitu snagu, učinkovitost i sigurnost djelovanja. Potvrdio je to nedavno general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi, kao i Savezničkog zračnog zapovjedništva NATO-a, kazavši da je Ukrajina primila i uspješno koristi JDAM-ER.

Komplet JDAM pričvršćen je na bombu opće namjene tešku od 220 pa do 900 kilograma.

Standardni JDAM-ovi oslanjaju se na kombinaciju inercijskog navigacijskog sustava (INS) i navođenja GPS-om, uz autopilot koji određuju smjer bombe preko upravljivih repnih krilaca.

JDAM su američki nevidljivi bombarderi prvi put izbacili iznad Kosova 1999. godine.