IMA OZLIJEĐENIH

Drama na Maljevcu: Migranti probili kordon, specijalci blokiraju ulaz u Hrvatsku!

Bionic
Reading

Migranti koje je BiH policija zaustavila u utorak kod graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, u srijedu su probili policijski kordon i krenuli prema Hrvatskoj, no zaustavio ih je drugi kordon BiH policije. Na samoj granici, s hrvatske strane, čekaju pripadnici specijalne policije Republike Hrvatske i blokiraju ulaz u zemlju ako to bude potrebno

Na prijelazu je kaotično stanje, a u grupi migranata koji su nakon naguravanja probili policijski kordon ima i ozlijeđenih, javlja Dnevni Avaz i piše kako je na lice mjesta stigla ekipa Hitne pomoći te da među ozlijeđenima ima i djece.

Na granični prijelaz su, kako prenosi Avaz, došli i pripadnici specijalne policije iz Hrvatske, dok je BiH policija u potpunosti zatvorila cestu na kojoj se nalaze migranti.

BiH policija je u utorak na graničnom prijelazu Maljevac zaustavila na stotine migranata koji su silom htjeli prijeći u Hrvatsku svega 200 metara od same granice.

'Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije', doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policijom jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Na GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske ići dalje u druge članice Europske unije. Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

Koričić je novinarima potvrdio da je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima, jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Na željezničkoj stanici u Bihaću policija je u ponedjeljak ujutro blokirala vlak koji je rano u srijedu stigao iz Sarajeva, a u kojem se većinom nalaze migranti, te ne dozvoljava iskrcavanje. Dopisnica N1 iz Bihaća javlja kako će migranti autobusima biti vraćeni u Sarajevo.

Policija je blokirala i prolazak autobusa u Unsko-sansku županiju (USŽ) koji prevoze migrante, javlja Klix.ba. U vlaku se prema informacijama istog medija nalazi 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva. Glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić kazala je za Klix.ba da je nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema USŽ-u.

Policija je zabranila ulazak autobusa koji prevoze migrante na područje USK gotovo po istom principu kao što je bio slučaj s prijevozom migranata u Salakovac kod Mostara, kada je MUP HNK zabranio prolazak.

Policijski zapovjednik USK jučer je nakon sastanka rukovodstva policije u Unsko-sanskom kantonu i državnog ministra sigurnosti kazao da će policija blokirati svaki pokušaj dolaska migranata u Bihać. Podsjetimo, u Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku moći prijeći granicu i domoći se Europske unije.

  • +15
Nedovršeni starački dom u Bihaću u kom su smješteni migranti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić