SUSRET MORAWIECKOG I SCHOLZA

Poljski premijer traži od njemačkog kolege da odustane od Sjevernog toka 2, ne slažu se ni oko drugih tema

12.12.2021 u 23:32

Bionic
Reading

Poljski premijer Mateusz Morawiecki zatražio je u nedjelju od novog njemačkog kancelara Olafa Scholza da "ne otvori" plinovod Sjeverni tok 2 koji je razlog spora Berlina i Poljske.

Scholz je došao u Varšavu prvi put otkad je prošlog tjedna zamijenio Angelu Merkel i odmah nakon posjeta Parizu i Bruxellesu.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji dvojice premijera, Morawiecki je opetovao poljske argumente o opasnosti ruskog "ucjenjivanja" Ukrajine i od "destabilizacije na istočnom boku NATO-a i EU-a".

Scholz je istaknuo da će njegova zemlja "sve učiniti kako bi Ukrajina i ubuduće bila zemlja tranzita" plina, a poljski premijer je ocijenio da bi "bilo bolje ne odobriti otvorenje Sjevernog toka 2".

Plinovod dug 1.200 km koji ide iz Rusije do sjeveroistoka Njemačke Baltičkim morem završen je u rujnu, ali još nije pušten u promet zbog kašnjenja s izdavanjem dozvola.

Scholz je upozorio da bi moglo biti "posljedica" za plinovod ako Rusija odluči napasti Ukrajinu.

Premda su govorili o "novom poglavlju" bilateralnih veza čija je "zadaća njihovo daljnje jačanje", rekao je Scholz, dvojica čelnika su ostala na različitim stajalištima o nizu važnih pitanja.

Odgovarajući na upit o potpori nove koalicijske vlade u Njemačkoj većem federalizmu Europske unije, Morawiecki je ocijenio da je taj pojam "utopijski i stoga opasan" te je istaknuo da je potrebna "Europa suverenih nacija".

Dvojica čelnika su razgovarala i o sporu Poljske i Europske komisije u vezi s poljskom pravosudnom reformom, zbog čega toj zemlji kasni isplata europskog novca za oporavak.

Morawiecki je izrazio želju da se taj spor riješi "čim prije" i rekao da je svom sugovorniku predložio neka "rješenja", ne rekavši koja.

No Scholz je pak rekao da se nada "pragmatičnom rješenju", istaknuvši da su "vladavina prava i demokracija temeljne vrijednosti".

Opetujući zahtjev za njemačku isplatu ratne štete iz Drugog svjetskog rata, Morawiecki je spomenuo "rane koje nikad nisu zacijeljele".

No Scholz je podsjetio da je to pitanje riješeno međuvladinim ugovorom.