MALE ŠANSE ZA VRAĆANJE DUGA

Poražavajući podaci o blokiranim računima građana

14.04.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Čak 70 posto građana koji imaju blokirane račune nisu obveznici osiguranja, što znači da nisu zaposleni niti primaju mirovinu, pokazale su prve neslužbene provjere napravljene uz pomoć osobnog identifikacijskog broja (OIB). To znači da je oko 220 tisuća građana koji imaju blokirane račune nezaposleno, a preostalih više od 90 tisuća ima neki oblik osiguranja - ili su zaposleni ili imaju obrt ili osiguranje kao poljoprivrednici, otkriva Novi list

Činjenica da je 70 posto blokiranih građana bez posla sugerira da će oni teško ili gotovo nikako platiti dugove što ih imaju i zbog kojih su im računi blokirani, navodi Novi list. Najviše blokiranih građana, njih čak 239 tisuća, stari su između 18 i 55 godina. Više od 47 tisuća građana koji imaju blokade su u životnoj dobi između 55 i 65 godina. 

Gotovo dvostruko više blokiranih računa pripada muškarcima. Njih je u blokadi više od 194 tisuće dok 109 tisuća žena ima blokirane račune zbog duga što ga ne uspijevaju otplatiti. Među muškarcima najveći je broj dužnika starih između 18 i 55 godina, čak 152 tisuće, i oni čine čak polovicu ukupnog broja svih dužnika u Hrvatskoj. Najbrojnije su i žene dužnici u toj životnoj dobi i ima ih čak 86 tisuća.