promijenili odluku

Posvađali se oko tehnikalija kada će ustavni suci stupiti na dužnost

15.09.2017 u 16:11

Bionic
Reading

Odbor za Ustav i Poslovnik u petak je promjenio svoju ljetošnju odluku po kojoj bi 21. srpnja na dužnost stupila tri ustavna suca, Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec o čijem su se izboru usuglasili SDP i HDZ, ali Sabor o izboru u konačnici nije glasovao, jer ga je SDP uvjetovao osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor

Odbor je amandmanom uredio da će izabrani suci stupiti na dužnost na dan stupanja na snagu odluke o njihovu izboru, odluka, pak, na snagu stupa dan nakon objave u Narodnim novinama.

Izbor tri suca ljetos nije došao na glasovanje na plenarnu sjednicu, 21. srpnja je prošao i treba ga amandmanski modificirati, objasnio je predsjednik Odbora Željko Reiner čiji prvotni prijedlog kako promijeniti ljetošnju odluku nije bio prihvatljiv Mostovu Robertu Podolnjaku.

U odluci neizostavno i nedvojbeno mora biti naveden datum kad suci stupaju na snagu, ustrajavao je Podolnjak, pozivajući se na praksu kad je birano deset sudaca Ustavnog suda. Sabor ih je izabrao 3. lipnja, a u odluci je pisalo da stupaju na snagu 7. lipnja, argumenirao je 'mostovac'.

HDZ-ovi Branko Bačić i Marija Jelkovac tumačili su da datum ne treba pisati. Ako se eksplicitno ne navede datum, podrazumijeva se da je to datum stupanja na snagu odluke o njihovu izboru, rekla je Jelkovac.

Hrvatski sabor ove bi jeseni trebao izabrati još tri suca i tako kompletirati sastav od 13 sudaca Ustavnog suda, što mu nije pošlo za rukom ljetos kada je oporbeni SDP s HDZ-om već usuglašeni izbor Šeparovića, Arlovića i Selanca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Po neslužbenim informacijama, SDP je u međuvremenu odustao od uvjetovanja podrške.