CRObAROMETAR

Potpora se topi, Grabar Kitarović opet ispod 50 posto

26.05.2018 u 20:44

Bionic
Reading

Predsjednica Republike i u petom mjesecu nema većinsku potporu za svoj rad. To je drugi mjesec zaredom da ima potporu manju od 50 posto, a u protekla je četiri mjeseca izgubila 10 postotnih poena potpore. Ipak, Grabar-Kitarović još je uvijek među najpopularnijim političarima.

Predsjednica Republike ni u svibnju nema većinsku potporu birača za svoj rad. Njezin rad tako podupire 48 posto birača, a ne podupire njih 40 posto. To je već drugi mjesec s potporom manjom od 50 posto, pokazalo je istraživanje je za Dnevnik Nove TV koje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 979 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

U četiri mjeseca izgubila je 10 postotnih poena jer je njezinu politiku još u veljači podupiralo 57 posto birača. Zato raste broj onih koji se izjašnjavaju s "ne znam" i u svibnju ih je 11 posto.

Predsjednica može i dalje računati na većinsku potporu birača HDZ-a, točnije njih 79 posto. Isto tako i 68 posto birača Mosta podupire rad Predsjednice, ali i 48 posto birača Živog zida te samo 26 posto birača SDP-a.

Za svoj rad potporu uglavnom ima većinski kod birača iznad 60 godina ili njih 54 posto, zatim onih s osnovnom školom kojih je 59 posto, u Lici i Banovini podupire je 65 posto birača, a u Slavoniji i Dalmaciji 53 posto.

Istodobno, većinski njezinu politiku ne odobravaju birači mlađi od 30 godina, kojih je 45 posto, te oni s visokom i srednjom stručnom spremom, njih 51 posto. I na kraju, u rodnom kraju Predsjednice njezinu politiku ne podupiru s 55 posto.

Predsjednica Republike i dalje je među biračima najpopularnija. O njoj pozitivan dojam ima 63 posto ispitanika, a negativan 31 posto. Premijer pak ne može računati na takvu potporu, o njemu negativan dojam ima 50 posto ispitanika, a pozitivan dojam ima njih 41 posto.

  • +11
Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice RH Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

I dalje je drugi na listi popularnosti Ivan Vilibor Sinčić o kojem 49 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 38 posto negativan dojam. Zanimljivo, ovo je četvrti mjesec kako se topi popularnost čelnika Živog zida. Božo Petrov podijelio je građane i o njemu podjednak broj ispitanika ima pozitivan i negativan dojam, odnosno 43 posto njih. I na kraju Davor Bernardić o kojem negativan dojam ima 53 posto građana, a pozitivan dojam njih 27 posto.