vodostaji u padu

Povlače se rijeke: Za Kupu i Koranu redovne mjere obrane

06.10.2024 u 10:45

Bionic
Reading

Povlače se karlovačke rijeke pa je tako vodostaj Kupe i Korane jutros u 9 sati iznosio 723 centimetra te su za obje rijeke na snazi redovne mjere obrane od poplava i počinje sanacija terena, izvijestio je u nedjelju Grad Karlovac

Jučer je za obje rijeke na snazi bilo izvanredno stanje zbog vodostaja višeg od 800 centimetara, podsjetili su iz Grada.

Na terenu su i dalje operativne snage Stožera civilne zaštite koji obilaze stanovnike i pružaju pomoć.

Kako se voda počela povlačiti, kreće sanacija terena pa će vatrogasci po pozivu na 193 prepumpavati vodu iz objekata gdje za to bude potrebe.

Prometnice s kojih se povlači voda također će biti očišćene kako bi se njima moglo prometovati.

Otvorena je glavna prometnica kroz Brodarce te Mekušanska cesta, a o ostalim prometnicama koje su trenutno zatvorene, Stožer će izvješćivati kako budu otvarane za promet.

Čistoća na poplavljena područja dovozi kontejnere za glomazni otpad na niz lokacija i građani će u njih moći otpad odlagati besplatno. 

Za dodatne kontejnere građani će moći nazvati Čistoću na 098 451 513 ili 047 613 318 te će sav glomazni otpad, pripremljen za odvoz, po pozivu biti besplatno odvezen.

Stanovnicima poplavljenih područja, korisnicima Vodovoda i kanalizacije, ViK će omogućiti besplatno pražnjenje septičkih jama.

Ako su im septičke jame bile poplavljene u periodu od 4. do  7. listopada, mogu se javiti u Odjel za odnose s korisnicima na telefon 649 114 zaključno s 25. listopada i dogovoriti besplatnu uslugu, pod uvjetom da su u proteklih godinu dana naručili čišćenje septičke jame.

Danas se očekuje daljnji pad vodostaja Korane i Kupe te povlačenje voda, a od sutra stabilizacija i normalizacija vodostaja uz ukidanje svih mjera obrane od poplava. 

Građani se za sve što im treba mogu javiti na 193, 112 i 099 5284 728 ili stozer.cz@karlovac.hr.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je u subotu da je voda ušla u 25 obiteljskih kuća te da su mnoga dvorišta i gospodarske zgrade također pretrpjele štetu, a najteža situacija bila je u Brodarcima i Borlinu te u pokupskoj dolini odnosno na lijevoj obali Kupe.

Unatoč padu vodostaja, štete su značajne, no gradonačelnik Mandić je kazao da se ne očekuje proglašenje elementarne nepogode.