čeka se beroša

Poznato je tko će voditi najopterećeniju hrvatsku bolnicu

16.09.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Liječnik Krešimir Dolić, višegodišnji predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split, izabran je za novog ravnatelja splitske bolnice

Dolić je bio jedini kandidat na raspisanom javnom natječaju pa je dobio jednoglasnu podršku Upravnog vijeća ove ustanove, a očekuje se da će formalna potvrda glatko doći i od ministra zdravstva Vilija Beroša.

Druga najveća bolnica u državi i najvažnija zdravstvena ustanova izvan Zagreba, iznimno opterećena jer pokriva prostor od gotovo milijun ljudi, došla je u središte pažnje javnosti iznenadnom ostavkom prethodnog ravnatelja Julija Meštrovića, a on je točno na polovici prekinuo svoj mandat i povukao se u mirovinu jer nije izdržao opstrukcije i pritiske Upravnog vijeća.

  • +5
Julije Meštrović Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prije nešto više od godine dana, naime, došlo je do promjene na čelu ovog tijela jer je ministar Beroš postavio kardiokirurga Matu Petričevića. Kako je tportal još ranije pisao, Upravno vijeće mjesecima je blokiralo Meštroviću izbor njegovih najbližih suradnika, pokušalo utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor i mimo svojih ovlasti pokušavalo voditi kadrovsku politiku u KBC-u. U takvim uvjetima Meštrović je zapravo bio 'okružen', a njegov rad otežan i onemogućen.

Nakon njegove ostavke, koja je šokirala i zdravstvene i političke krugove, bolnicu je privremeno vodio ginekolog Marko Jukić, no bilo je poznato da se radi o privremenom rješenju jer on nije ispunjavao uvjete za ravnateljsku funkciju.

Budući ravnatelj KBC-a Split Dolić, pisali smo, samo je formalno član HDZ-a, no nikada se nije aktivno bavio politikom. U stručnim krugovima je cijenjen, a ima i upravljačkog iskustva jer je pune četiri godine bio zamjenik upravo Meštroviću.