zaštita države

Predsjednica je u Izraelu posjetila i nacionalnu kibernetičku upravu, evo o kakvoj se ustanovi radi

31.07.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u srijedu s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave Yigalom Unnom, a on joj je predstavio tvrtku i proizvode iz područja kibernetičke sigurnosti

Izraelska nacionalna kibernetička uprava odgovorna je za sve aspekte kibernetičke obrane u civilnoj sferi, od formiranja politike i izgradnje tehnološke moći do operativne obrane u cyber prostoru.

Kako sami navode, pružaju usluge upravljanja incidentima i smjernice za sve civilne subjekte, kao i svu kritičnu infrastrukturu izraelskog gospodarstva, te rade na povećanju otpornosti civilnog kibernetičkog prostora.

Predsjednica je kazala da se sprema ugovor o suradnji na području kibernetičke sigurnosti između Hrvatske i Izraela.

'Puno smo toga naučili o kibernetičkoj sigurnosti. Ono što je zaista bitno međunarodna je suradnja i razmjena informacija. Što se informacija prije dobije, to je prije moguće detektirati koji je izvor kibernetičkog napada i reagirati na njega', poručila je Grabar Kitarović.

Kako je pojasnila, Izrael i neke druge države imaju agenciju koju mogu nazvati i privatni građani i tvrtke kada se nađu pod kibernetičkim napadom. 'Reagiraju, odmah šalju ljude na teren te rješavaju pitanja i probleme i privatnih građana i tvrtki', istaknula je predsjednica, dodavši da danas mnogo toga ovisi o internetu, od bankarstva do medicinskih podataka građana.

Zbog svega je jako važno ne samo zaštititi se, nego imati djelotvornu službu koja će odmah reagirati, što su Izraelci pomoću nacionalne kibernetičke uprave i napravili.

Izraelska nacionalna kibernetička uprava Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Na službenim stranicama kibernetičke uprave nalaze se kontaktni podaci dežurne službe s kojom mogu kontaktirati u svakom trenutku svi koji su suočeni s nekim oblikom kibernetičkog napada.

Važno je istaknuti da je prije kibernetička sigurnost u Izraelu bila rasuta u nekoliko raznih državnih tijela, da bi zaključili da treba postojati centralno tijelo koje će koordinirati sve ostale. 'Netko mora biti odgovoran za postupanje po protokolu o kibernetičkoj sigurnosti', kazala je hrvatska predsjednica.

Izrael je jedna od prvih zemalja na svijetu koja je prepoznala važnost zaštite važnih računalnih sustava još 2002. godine. U sadašnjem obliku uprava djeluje od kraja 2017. godine.

  • +26
Kolinda Grabar Kitarović u službenom posjetu Izraelu Izvor: EPA / Autor: Abir Sultan