u posjetU hrvatskoj

Gost predsjednice katarski je emir koji kažnjava za vrijeđanje kraljevske obitelji

19.11.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija. Šeik je 2013. postao jedan od najmlađih emira u katarskoj povijesti, kada je s 33 godine preuzeo vlast nakon abdikacije oca, i jedan je od najmlađih svjetskih vladara

Hrvatska želi privući investicije iz Katara na područjima turizma (ulaganje u turističke projekte, posebice područje zdravstvenog turizma), proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje, obrambene industrije, urbanog razvoja, infrastrukture i petrokemije, a Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, poručuju iz Ureda predsjednice.

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani 2013. godine postao je jedan od najmlađih emira u katarskoj povijesti, kad je s 33 godine preuzeo vlast nakon abdikacije oca, a istovremeno je jedan od najmlađih svjetskih vladara, piše Dnevnik.hr. Bogatstvo katarskog emira procijenjeno je na oko dvije milijarde dolara.

Školovao se u Velikoj Britaniji, a prije nego što je preuzeo vlast bio je i na mnogim istaknutim funkcijama, poput predsjednika Katarskog olimpijskog odbora, zamjenika oružanih snaga te predsjednika organizacijskog odbora za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine.

  • +3
Predsjednica Grabar Kitarović sastala se katarskim emirom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Oni koji ga poznaju opisuju ga kao prijateljski nastrojenog, samouvjerenog i proračunatog vladara koji održava dobre diplomatske odnose sa Zapadom, naročito sa SAD-om i Francuskom. Zanimljiv je način na koji emir poboljšava diplomatske odnose, pa je tako nedavno turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu poklonio putnički avion Boeing 747 vrijedan oko 500 milijuna dolara.

Kritičari mu zamjeraju zatiranje ljudskih prava nakon što je 2014. progurao zakon kojim je vrijeđanje kraljevske obitelji na internetu postalo kazneno djelo. Amnesty International zakon je nazvao 'ogromnom preprekom slobodi izražavanja' u Kataru.