TRAŽI IZMJENE ZAKONA

Predsjednica zbog huligana sazvala hitnu sjednicu Vlade!

18.06.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Krizu vlasti izgleda da uspijevaju zasjeniti huliganski potezi na nogometnom prvenstvu EURO 2016. Predsjednica Kolnda Grabar Kitarović odlučila je predložiti održavanje hitne sjednice Vlade Republike Hrvatske upravo na ovu tematiku

Kolinda Grabar Kitarović već izrekla svoj stav na fan stranici na Facebooku, gdje je najavila žestoki obračun s huliganima, a svoju najavu sada provodi i u djelo. Na službenim stranicama predsjednica.hr osvanula je objava kojom Grabar Kitarović poziva na sazivanje sjednice Vlade.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je, na temelju odredbe članka 102. Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) Vladi Republike Hrvatske, održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2, Zagreb sa sljedećim dnevnim redom:

1. Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike,

2. Izvješće Ministarstva pravosuđa i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), primjeni istoga u području suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima i poduzetim radnjama, te dosada izrečenim sankcijama i

3. Izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11).

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske navedeno je kako su se na nogometnoj utakmici Europskog nogometnog prvenstva održanoj 17. lipnja 2016. u Francuskoj Republici za vrijeme utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije. „U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskog natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje, prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja.

Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti“, stoji u obrazloženju prijedloga Predsjednice Republike za održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske.

O datumu i vremenu održavanja sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednica Graba-Kitarović predložila je međusobni dogovor.