ruski redovi

Prigožin odbio Šojguovo naređenje: Nesposoban je upravljati vojnim formacijama

11.06.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Svi ruski dobrovoljački odredi sklopit će ugovore s Ministarstvom obrane do 1. srpnja, najavio je zamjenik ministra obrane Nikolaj Pankov. Naredbu potpisao je ministar obrane Sergej Šojgu, a ta bi odluka trebala 'omogućiti davanje potrebnog pravnog statusa dobrovoljačkim postrojbama i proširiti mogućnosti popunjavanja postrojbi kako vojnim osobljem tako i dobrovoljcima'

Međutim na Telegram kanalu, piše Politico, ubrzo se nakon toga pojavio odgovor šefa Wagnera Jevgenija Prigožina koji je naveo kako 'borci paravojne skupine Wagner neće potpisati ugovore s ruskim Ministarstvom obrane'. 'Wagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom', naveo je Prigožin.

Kao razlog odbijanja naveo je nesposobnost ruske vojske koja ne može izdržati učinkovitost njegove skupine, zbog “Šojguove nesposobnosti da pravilno upravlja vojnim formacijama”.

Prigožin je opetovano napadao vrh ruske vojske jer nije uspio pravilno voditi rat u Ukrajini i optužio je vrhovno zapovjedništvo Kremlja da uskraćuje streljivo Wagnerovim snagama koje se bore u Bahmutu.

Najnoviju rusku odluku mnogi tumače kao udar na Jevgenija Prigožina i želju Kremlja da ga stavi sa strane.

  • +8
Wagnerovci u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia