produžena ruka

Proiranski Hezbolah napao sjever Izraela s preko 200 projektila i dronova

04.07.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Islamistički šijitski Hezbolah, produžena ruka Irana, u četvrtak je objavio da je napao sjever Izraela s više od 200 projektila i eksplozivnih dronova.

Hezbolah svakodnevno izmjenjuje vatru s Izraelom već devet mjeseci u znak potpore islamističkom palestinskom pokretu Hamas u ratu protiv izraelske vojske u Pojasu Gaze, a najnoviji napad šijitske milicije je, kako tvrde, odmazda za nedavni izraelski zračni napad u kojem je poginuo njihov visokorangirani zapovjednik.

Hezbolah navodi da je odgovorio na "ubojstvo njihovog zapovjednika u Tyru, na jugu zemlje, i napao pet položaja na sjeveru Izraela i sirijskom okupiranom Golanu s više od 200 raznih projektila".

S eskadronom eksplozivnih dronova Hezbolah je, kako tvrdi, napao osam izraelskih vojnih meta.

Izrael je označio uzbunu diljem sjevera zemlje, sve do Golanske visoravni, te je vojska uzvratila udarima na položaje Hezbolaha na jugu Libanona.

Izraelska vojska je priopćila da je veliki broj zračnih projektila prešao granicu između Libanona i Izraela, da je više projektila presretnuto, ali da je zbog pada ostataka tih projektila izbilo više požara.

"Izraelska vojska upravo gađa lokacije na jugu Libanona s kojih su ispaljeni projektili", stoji u priopćenju.

Hezbolah je i dan ranije, u srijedu, ispalio na Izrael preko 100 projektila u znak odmazde za smrt zapovjednika Mohameda Neemeha Nasera (Hajj Abu Neemeh).

On je bio zapovjednik jedinice Aziz koja je bila odgovorna za neprestane napade na Izrael s jugozapada Libanona.

Izvor blizak Hezbolahu je potvrdio da je ovo treći njihov zapovjednik koji je likvidiran u izraelskim akcijama. U sukobima na granici Libanona i Izraela poginulo je najmanje 495 ljudi, među kojima oko 95 civila te većinom islamističkih boraca.

Na izraelskoj strani je poginulo najmanje 15 vojnika i 11 civila. U obje zemlje, sa sjevera Izraela i juga Libanona, raseljeno je više desetaka tisuća ljudi.