nogomet i tenkovi

Proizvođač oružja postao sponzor Borussije Dortmund. Navijači i javnost ogorčeni

04.06.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Njemački Rheinmetall, jedan od vodećih svjetskih proizvođača oružja i streljiva, novi je strateški sponzor Borussie Dortmund

Ugovor o sponzorstvu s Rheinmetallom - najvećim njemačkim proizvođačem oružja i jednim od najvećih proizvođača oružja i streljiva na svijetu potpisan je priej nekoliko dana, piše Deutsche Welle.

Borussia Dortmund će od tvrtke iz susjednog Dusseldorfa dobiti više od 20 milijuna eura tijekom tri godine - pišu mediji. Bild navodi da je dogovoreno 11 milijuna eura po sezoni.

Logo proizvođača oružja bio je vidljiv i prije početka finala Lige prvaka u utakmici s Real Madridom jednako kao što je vidljiv bio i transparent navijača koji se protive sponzorstvu. Na transparentu je stajalo: "Rheinmetrall. S nogometom do imiđa čistunstva?"

U otvorenom razgovoru s upravom kluba, predstavnici navijača izrazili su "zabrinutost oko partnerstva i komunikacije u tom smislu, kao i sumnje da je to partnerstvo kompatibilno s vrijednostima Borussije Dortmund", navodi se u priopćenju. Razgovor je vođen prije nego što je objavljena vijest o potpisivanju ugovora, samo nekoliko dana prije velikog finala u Londonu.

Berlinski list Tagesspiegel navodi da je Borussia Dortmund donijela "strateški nenadmašivo glupu odluku".Süddeutsche Zeitung iz Münchena retorički se pita koliko još vrijedi etičko načelo u sportu i odluku Borussije Dortmund naziva "nepodnošljivom banalizacijom trgovine oružjem".

Sportski portal ran.de podsjeća da je Rheinmetall je 2023. godine, godinu dana nakon početka rata protiv Ukrajine, nastavio suradnju s Rusijom, a nastavlja suradnju i s Erdoganovom Turskom, te Saudijskom Arabijom, te da je kritika opravdana jer ni uloga tvrtke u dva svjetska rata nikada nije adekvatno ispitana”.