novi pogled

Promjena politike: EU lideri traže brže deportacije migranata

07.10.2024 u 19:36

Bionic
Reading

Čelnici velikog broja država Europske unije inzistiraju da se uvedu brži načine deportacije ilegalnih migranata, navodi se u nacrtu izvješća koje je na uvid dobio Politico

Europski lideri planiraju izvršiti pritisak na Europsku komisiju da donese nove smjernice o deportacijama kada se sastanu u Bruxellesu 17. listopada, stoji u nacrtu izvješća njihovih zaključaka.

'Europsko vijeće poziva na odlučnu akciju na svim razinama kako bi se povećale i ubrzale deportacije iz Europske unije', stoji u nacrtu do kojeg je došao Politico.

Čelnici EU država zalažu se za oštriji pristup migracijama usred porasta potpore konzervativnim i krajnje desnim strankama diljem bloka.

Jedan od glavnih zahtjeva lidera je razjašnjenje pravnog okvira oko deportacija migranata u zemlje izvan Europske unije. Komisija je 2018. predstavila novi okvir za deportacije, poznat kao Direktiva o povratku, ali nikada nije stigao do glasanja u Europskom parlamentu.

Uvid u dokument imao je i Euronews, koji navodi kako iza njega stoji 17 članica EU-a. Inicijatori su Austrija i Nizozemska, a dokument su podržale Hrvatska, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Slovačka i Švedska. Norveška i Švicarska, dvije zemlje koje nisu članice EU-a i dio su Schengenskog prostora, također su dale svoje potpise.

Ideja je da se oni koji dobiju nalog za deportaciju, ali nikad ne napuste kontinent, čak i sankcioniraju.