časiv jar

Protiv dronova, Suhoja i tenkova: Kako je osam ukrajinskih heroja spasilo cijeli grad

23.07.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Bitka za ukrajinski gradić Časiv Jar bjesni već dulje od dva mjeseca. Ruske snage približile su mu se, ali ne uspijevaju zauzeti takozvani kanalski distrikt. Mali kanal, ne širi od dva metra, veliko je uporište ukrajinskih branitelja

Mala postrojba od samo osmorice Ukrajinaca odbijala je ruske pokušaje da uđu u grad punih sedamdeset dana.

Zbog njihove hrabre obrane protiv brojčano nadmoćnijih Rusa omogućili su glavnim ukrajinskim snagama u četvrti Kanal da se povuku, a herojska postrojba povezala se s njima i štitila evakuaciju.

Ukrajinci su održavali snažne obrambene položaje u četvrti Kanal, no Rusi su ih postupno oslabili zračnim bombama i granatiranjem. Oslanjali su se pritom na dva glavna opskrbna puta kako bi održali te položaje i oduprli se ruskim napadima. Primarna opskrbna linija bila je most, koji je izravno povezivao četvrt Kanal s ostatkom grada, dok je sekundarni put prolazio kroz šumu na sjeveru, piše Euromajdan.

Ruski dronovi slijepi

Ukrajinske kopnene komunikacije između Kalinivke i četvrti Kanal prolazile su kroz šumu, a ona je omogućavala borcima da prenose zalihe i pojačanja u Kanal, pružajući im značajne prednosti jer je učinkovito skrivala njihove pokrete od ruskih dronova.

Posljedično, ruski dronovi nisu mogli prenositi informacije topništvu i avijaciji, ostavljajući komandu nesvjesnu ukrajinskih aktivnosti u šumi.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Međutim gusta šuma bila su dvosjekli mač za ukrajinske borce. Pomagala je prikriti njihove pokrete trupa, a također je pružala istu prednost Rusima te su je oni koristili kako bi sakrili svoje napore da napadnu ukrajinske položaje.

U jednom od takvih napada grupa od najmanje osam ukrajinskih boraca iz 225. jurišnog bataljuna i 223. mornaričkog bataljuna našla se odsječena od glavnih snaga.

Život u rovovima

Ruske snage odlučile su eliminirati ovu malu grupu ukrajinskih boraca koji su sedamdeset dana živjeli u rovovima.

Da su Rusi zarobili te borce, vjerojatno bi ih prisilili da otkriju lokacije drugih obrambenih položaja raštrkanih po šumi. Štoviše, da su stekli uporište u tim rovovima, mogli bi pokrenuti daljnje napade, ugrožavajući ukrajinske snage u četvrti Kanal i dovodeći ih u opasnost od opkoljavanja i uništenja.

Ukrajinski borci znali su da bi gubitak njihove pozicije imao teške posljedice za sve snage u Časiv Jaru, pa su bili odlučni izdržati što je duže moguće, a ruske trupe su ih brzo opkolile.

Heroji Ukrajine

Međutim glavne ukrajinske snage u zapadnom dijelu šume uspjele su opskrbiti zarobljenu postrojbu zalihama koje su ispuštali dronovi. To je bio jedini razlog zbog kojeg je ova grupa preživjela okružena ruskim snagama više od sedamdeset dana, a potom su oslobođeni.

Sve u svemu, samo osmorica ukrajinskih boraca uspjela je zaštititi sjeverni bok četvrti Kanal od ruskog opkoljavanja te su omogućili ukrajinskim snagama da se uredno povuku.