prvi rezultati

Prozapadna stranka vodi na izborima u Moldaviji

11.07.2021 u 23:00

Bionic
Reading

Stranka PAS prozapadne moldavske predsjednice Maie Sandu vodi na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, pokazuju prvi rezultati središnjeg izbornog povjerenstva

Sandu se nada da će osvojiti većinu u parlamentu sa 101 mjestom i provesti reforme za koje tvrdi da su ih blokirali saveznici njezina proruskog prethodnika Igora Dodona.

Nakon prebrojanih 37,16 posto glasova, PAS je osvojio 42,34 posto glasova birača, a glavni protivnik, Dodonov blok socijalista i komunista 33,86 posto, pokazuju podaci.

Objava preliminarnih rezultata očekuje se u ponedjeljak.

I Zapad i Rusija nastoje proširiti utjecaj na malenu bivšu sovjetsku republiku s 3,5 milijuna stanovnika. Moldavija je jedna od najsiromašnijih europskih zemalja i pretrpjela je snažan pad gospodarstva u pandemiji koronavirusa.

Sandu, bivša ekonomistica Svjetske banke koja se zauzima za čvršće veze s Europskom unijom, porazila je Dodona prošle godine, ali je bila prisiljena podijeliti vlast s parlamentom izabranim 2019. godine i vladom koju vode zastupnici povezani s Dodonom.

U travnju, nakon dva neuspjela pokušaja sastavljanja nove vlade, Sandu je raspustila parlament u kojem je njezina stranka PAS imala 15 članova od 101 zastupnika.

Dodonovi socijalisti imali su 37 zastupnika u parlamentu te je zajedno sa saveznicima kontrolirao većinu od 54 zastupnika.

"Glasala sam za novi parlament s poštenim ljudima koji će nam dopustiti da se riješimo onih kojih su pljačkali Moldaviju svih ovih godina", rekla je Sandu nakon glasanja.

"Pozivam građane da glasaju i poduzmu još jedan korak prema čišćenju Moldavije od lopova i korumpiranih", rekla je Sandu koja želi reformirati pravosudni sustav, povećati plaće i izmijeniti ustav kako bi se olakšalo kažnjavanje korupcije.

Moldaviju, smještenu između Ukrajine i Rumunjske, proteklih godina prate skandali zbog korupcije, uključujući nestanak milijarde dolara iz bankarskog sustava.

Dodon, redoviti gost Moskve, formirao je izborni blok s komunistima koji su optužili Sandu za provođenje prozapadne politike.

"O našem glasu danas ovisi tko će sutra vladati Moldavijom. Pozivam vas da glasate za profesionalce, domoljube Moldavije, a ne za one koji će Moldaviju staviti pod vanjsku kontrolu", rekao je Dodon nakon glasanja.