tajna služba na meti

Prozivaju je kao najvećeg krivca za veliki propust: Neprihvatljivo je, ali ostavku ne dam

16.07.2024 u 06:14

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog atentata na Donalda Trumpa uslijedile su žestoke kritike na račun američke Tajne službe. Međutim ravnateljica Kimberly Cheatle ne razmišlja o ostavci

Priznala je pogreške tijekom osiguranja Trumpova skupa, ali je isključila mogućnost podnošenja ostavke.

'Direktorica sam Tajne službe i moj je posao osigurati da provedemo istragu i našim zaposlenicima osiguramo potrebne resurse', objašnjava Cheatle. Opisala je atentat na Trumpa kao 'neprihvatljiv'.

Ogromna kritika Tajne službe

Tajna služba pokrenula je opsežnu istragu incidenta kako bi razjasnile točne okolnosti i identificirali mogući sigurnosni propusti.

Stručnjaci prije svega postavljaju pitanje kako je počinitelj, naoružan poluautomatskom puškom AR-15, mogao neprimijećen ući na krov tvornice u Butleru u Pennsylvaniji, odakle je ispalio hice u Trumpa tijekom njegova nastupa u predizbornoj kampanji u subotu. Trump je tada zadobio lakšu ozljedu uha.

Nisu pratili tragove?

Zgrada u kojoj se nalazio napadač bila je izvan sigurnosne zone koju je Tajna služba postavila za predizborni skup. Udaljena je samo 150 metara od mjesta na kojem je izgrađen podij za Trumpa. A s krova se pružao jasan pogled u smjeru bivšeg predsjednika.

Izvještaji očevidaca također stavljaju Tajnu službu pod pritisak. Rekli su da su vidjeli naoružanog muškarca na krovu i alarmirali sigurnosne snage. Ali one nisu reagirale.