OBAVEZAN VOJNI ROK

Psiholozi uputili apel: 'Mladići ne trebaju uzeti pušku u ruke kako bi odrasli'

05.07.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Uvođenje vojne obaveze za mladiće starije od 18 godina, planirano od 1. siječnja 2025., naišlo je na snažnu osudu Zagrebačkog psihološkog društva. U javnom apelu vladajućima, psiholozi upozoravaju na niz negativnih posljedica koje takva odluka može proizvesti. U nastavku donosimo njihovo priopćenje

'Oštro osuđujemo najave Ministarstva obrane Republike Hrvatske o uvođenju obaveznog vojnog roka za mladiće te apeliramo na Vladu RH i Sabor da on ostane dobrovoljan.

Iz psihološke perspektive znamo da je preduvjet osobne dobrobiti i mentalnog zdravlja život u skladu s vlastitim vrijednostima. Oduzimanje ljudskog prava na donošenje odluka o vlastitom životu pojačava rizike za nezdrava i štetna ponašanja te razvoj teškoća na području mentalnog, a onda i fizičkog zdravlja.

Ovakav prijedlog vojnog roka predstavlja i spolnu diskriminaciju jer podrazumijeva obavezu vojnog roka samo za muškarce i dobrovoljni vojni rok za žene. Za sve osobe, neovisno o spolu, vojni rok treba biti dobrovoljan.

Obrazloženja da će vojni rok doprinijeti sazrijevanju učvršćuje rodne sterotipe. Mladići ne trebaju uzeti pušku u ruke niti se čeličiti u vojsci kako bi odrasli.

  • +24
Ivan Anušić na otkrivanju spomenika u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanović

Smatramo svojom stručnom i moralnom obavezom ukazati na ozbiljne rizike koji ovakav način razmišljanja (koji počiva na stereotipima, diskriminaciji i ograničavanju slobode izbora) predstavlja za pojedince i društvo u kojem živimo. Zabrinjavajuće je da ovakve poruke i stavove čujemo od onih koji su na vodećim i moćni pozicijama u državi.

Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor da vojni rok ostane isključivo dobrovoljan za sve osobe.

Također, ovim putem molimo Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova RH i Pučkog pravobranitelja da se očituju o prijedlogu uvođenja obaveznog vojnog roka za mladiće', poručili su iz Zagrebačkog psihološkog društva.