SUKOB S PREMIJEROM

Puhovski: Grabar Kitarović je predsjednica pola Hrvatske

24.02.2015 u 07:25

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović danas je pozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da konkretizira ideje za gospodarski oporavak, a ona je uzvratila prijedlogom da podnese ostavku. Večeras u Otvorenom Domagoja Novokmeta razgovaralo se o tome što se krije iza svega i spremaju li nam se prijevremeni parlamentarni izbori

Sjednice nisu debatni klub, mora se govoriti o točnim problemima pa je premijer Milanović predsjednicu pozvao da točno konkretizira probleme, izjavio je uvodno predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin te napomenuo da su odgovori na pitanja Kitarović sadržani u premijerovim izvješćima Saboru.

S tim se nije složio potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji smatra da je razina odgovora neprimjerena te da je sve počelo kada je u izbornoj noći premijer Milanović zaboravio čestitati predsjednici. Počelo je time, nastavilo se inauguracijom. Sve to pokazuje kako, nažalost, neće postojati suradnja kakva bi trebala biti na političkom vrhu, kazao je.

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog večeras se govori o bezveznoj i izmišljenoj temi. Podsjetio je da je predsjednik Mesić na sjednicama Vlade bio prolazni gost i znalo se koliko on može ondje učiniti. Paradoksalno je što se predsjednica okomila na premijera i time pomaže predsjedniku SDP-a u predizbornoj kampanji. Također smatra da se Grabar-Kitarović ponaša kao predsjednica pola Hrvatske. Ako ona od nekog javno traži da podnese ostavku, a nije to učinila prvo u Saboru, onda ne poštuje institucije, tvrdi Puhovski. U Saboru može zahtijevati glasovanje o povjerenju, a ostavku može tražiti od svojih prijatelja.

Željko Reiner odgovorio je kako je Grabar-Kitarović predsjednica svih Hrvata, no, kako je rekao, treba joj se dopustiti da to bude. Ključnim smatra da Milanović koji je već imao ispade prema različitim ljudima treba shvatiti da je premijer zemlje koja je u krizi i na tome raditi.

Na pitanje očekuju li nas prijevremeni izbori, Puhovski je odgovorio kako bi oni mogli biti najranije u travnju ili svibnju. SDP će najvjerojatnije ići u organizaciju izbora, pojavio se datum 17. svibnja, mislim da je to rano, no možda će im to i odgovarati jer, eto, i predsjednica također to traži, kazao je.

Grbin je odgovorio da se o takvoj temi u stranci ne razgovara, no ovo je svakako izborna godina. Kad god budu izbori, mi smo za njih spremni, poručio je Željko Reiner.