vožnja u ferrariju

Pupovac podijelio vladajuće i oporbu. Radin iz Sabora izbacio Bulja

20.06.2024 u 20:41

Bionic
Reading

Prijedlog da se Milorada Pupovca (SDSS) izabere za predsjednika saborskog Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina podijelio je u četvrtak i zastupnike vladajuće većine, ali i opozicije, u kojoj je dio njih problematizirao činjenicu da je Pupovac oporba, a taj Odbor u kvoti vladajućih

"Vrijeme je da se dokine ovaj institucionalni nered", poručila je Marija Selak Raspudić u ime kluba nezavisnih i Fokusa tijekom rasprave o sastavima saborskih odbora, među kojima je još ostalo i čelno mjesto Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za koje je Klub nacionalnih manjina predložio SDSS-ova Milorada Pupovca.

Problematizirajući privilegiju koju 'manjinci' ostvaruju zajamčenim mjestima u Saboru, ali i činjenicu da se Pupovac u Saboru deklarirao kao dio oporbe, a da će sada biti na čelu Odbora koji pripada kvoti vladajućih, Selak Raspudić izrazila je protivljenje. U tom je smislu ukazala i na poziciju Furija Radina, predstavnika talijanske manjine, koji djeluje kao potpredsjednik Sabora iz redova vladajuće većine, u Klubu nacionalnih manjina, ali i kao dio Kluba zajedno s IDS-om koji je oporba.

Selak Raspudić, Grmoja, Orešković: Oporba u ovome ne bi trebala sudjelovati

S obzirom na to da je ovaj Odbor bila jedna od točaka prijepora između HDZ-a i Domovinskog pokreta zbog koje je DP prijetio raskidom koalicije ukoliko se Pupovca izabere na tu funkciju, a HDZ najavio da će ga podržati ističući kako je dugogodišnja praksa da na čelo tog Odbora svog kandidata predlaže Klub nacionalnih manjina, Selak Raspudić je pozvala ostatak opozicije da taj prijedlog ne podrže.

"Ovo je oporbi jedinstvena prilika da testira vladajuću većinu jer HDZ bez DP-a neće imati dovoljno ruku da ovaj prijedlog prođe i to onda nije pitanje Pupovca nego imamo li vladajuću koaliciju, ljude koji zajednički donose odluke i upravljaju ovom zemljom", poručila je.

U tom pozivu pridružio joj se i Nikola Grmoja u ime Kluba Mosta. "Jasno je da ovaj prijedlog nije prijedlog Kluba nacionalnih manjina nego vladajuće većine. Ako je Boška Ban Vlahek iz SDP-a predložena za potpredsjednicu tog Odbora, dakle iz oporbe, onda je jasno da Odbor drži većina", kazao je i naglasio kako to što neće prijedlog podržati nema veze sa Srbima nego s DP-ovim najavama da SDSS ne može biti dio vladajuće većine.

"Da je ovo normalna praksa i da se zna tko su vladajuća većina, a tko oporba, OK, ali sada to nije slučaj. Ovo nije normalno, varate ljude i pravite ih budalama, a naivna i nesposobna opozicija će to podržati", dodao je.

Predsjednik Kluba DP-a Igor Peternel podsjetio je, pak, Grmoju kako je Most kod javnog bilježnika ovjeravao da neće u koaliciju s HDZ-om pa s njima dva puta ušao u Vladu.

Josip Jurčević, koji je u Sabor ušao na listi DP-a, a sada djeluje kao nezavisni zastupnik unutar Kluba s Hrvatskim suverenistima i strankom Pravo i pravda, smatra da Pupovac na čelu Odbora za ljudska prava "nikako ne bi smio biti jer ga teško kompromitira istaknuto djelovanje u jugokomunističkom totalitarnom sustavu".

I Dalija Orešković (Klub HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a) je najavila kako u tome ne može i neće sudjelovati. "Plenković mora pred Europom pokazati da su sve postizborne tenzije vratile u ustaljene tračnice i ja jednostavno kao oporbena zastupnica u tome ne mogu i neću sudjelovati. Sve što je obrazloženo o dobroj parlamentarnoj praksi ne može vrijediti u trenutku kada je parlamentarna većina konstruirana na jedan koruptivan i kvaran način", istaknula je.

Ova situacija je krajnje nenormalna, problem su skuhali DP-ovci i HDZ-ovci, mi im u tome ne bismo trebali pomagati, poručila je Orešković.

"Nije meritum ove priče pitanje Odbora nego imamo li funkcionalnu većinu u Saboru. Mi se ne damo, kako bi se reklo, školovati na benzinskim pumpama. DP je izdao svoje birače i sada po skraćenom postupku preko nas želite ostati na vlasti. Mi u taj crveni Ferrari nećemo ući, nećemo u tome sudjelovati", iznijela je i Marijana Puljak stav Kluba Centra i Nezavisne platforme Sjevera.

SDP: Prijedlog ćemo podržati, a nakon glasanja raspravljati o ulozi SDSS-a u oporbi

S druge strane, Klub SDP-a će prijedlog nacionalnih manjina podržati jer, pojasnio je Arsen Bauk, uvažavaju činjenicu da je zadnjih više od 20 godina Klub nacionalnih manjina predlagao predsjednika ovog Odbora. 

"Klub nacionalnih manjina sjedit će na dvije stolice sve dok to tako Poslovnik propisuje. Mi ne ulazimo u odabire i kadrovska pitanja drugih klubova. Rat između HDZ-a i DP-a ni između Mosta i DP-a nije naš rat. Klub predlaže, mi prihvaćamo, a nakon glasanja ćemo raspravljati o ulozi SDSS-a u oporbi", rekao je. 

Slaže se s preispitivanjem prava manjinskih zastupnika da djeluju, za razliku od ostalih zastupnika, kroz dva kluba. Grmoja je najavio kako će odmah sutra nakon glasanja tražiti da se SDSS-u oduzmu mjesta u odborima koja su po kvoti pripala oporbi i napravi nova raspodjela. 

Furio Radin je u ime Kluba nacionalnih manjina naglasio kako ga nitko ne može uvjeriti da razlog što se problematizira čelno mjesto tog odbora nije u tome što je Pupovac Srbin i što je SDSS srpska stranka, a u svom izlaganju dotaknuo se i zajamčenih mjesta koje 'manjinci' dobivaju u Saboru rekavši kako je to jer je "1945. većina istjerala manjinu". 

Odmah ga je demantirala DP-ova Ivana Mujkić. 

"Nije istina da nećemo Pupovca podržati zašto što je Srbin, mi nemamo problem sa Srbima nego sa SDSS-om", rekla je.

Iako bi mnogi voljeli da koalicija na ovoj temi pukne, na vašu žalost, neće, naglasila je zastupnica. 

"SDSS je legitiman predstavnik Srba u Hrvatskoj, izvolite, kandidirajte se u 12. izbornoj jedinci i onda predstavljajte Srbe i srpsku zajednicu koja vam odgovora", uzvratila joj je SDSS-ova Dragana Jeckov dok Pupovac za vrijeme rasprave nije bio u sabornici.

Nakon što je malo kasnije sjeo u fotelju predsjedavajućeg, Radin je uz četiri opomene iz dvorane izbacio Mostovog Miru Bulja koji je predstavnike manjina prozvao "najvećom prevarom birača".

sve osim nogometa

Učitavanje...