KINESKO-REGIONALNI SUMMIT

Pusić putuje u Beograd, ali bez susreta sa srpskim političarima

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sudjeluju na dvodnevnom summitu 'Kina plus 16', sastanku kineskog premijera Li Keqianga i 200 kineskih gospodarstvenika s čelnicima 16 zemalja srednje i istočne Europe u Beogradu

Premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje jer se srbijanske vlasti nisu distancirale od ratnohuškačkih govora optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. 'Bio sam spreman otići samo zbog susjedskih odnosa, no tu se prešla jedna crta koju smatramo prihvatljivim ponašanjem. Žao mi je jer to nema veze s Kinom. Već sam bio na tim sastancima i nijedan ozbiljniji posao nije sklopljen. Poslao sam pismo kineskom premijeru i objasnio razloge, a oni su, nadam se, prihvatljivi, ali nama su jako prihvatljivi i to je važno', rekao je Milanović. Uoči odlaska u Beograd ministrica Pusić je kazala da neće potezati pitanje problema Vojislava Šešelja jer neće biti bilateralnih susreta sa srbijanskim kolegama. 'Sada je na redu posjet moga kolege, ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića Hrvatskoj, tako da će ovo biti vezano samo uz susret s kineskim premijerom, a bilateralu ćemo obaviti početkom iduće godine u Zagrebu', naglasila je Pusić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je u ponedjeljak odgovarajući na pitanje o odnosu s kineskim investitorima rekao kako ta komunikacija traje gotovo dvije godine te da se razgovaralo o raznim projektima - od obnove pruga i željezničkih pravaca do eventualnog preuzimanja nekih zračnih luka.

No, istaknuo je, ključni je problem to što je poslovanje kineskih investitora većinom vezano za direktne međudržavne veze, a u Hrvatskoj, kao dijelu EU-a, svaki veliki posao mora ići na javni natječaj. To je problem koji u nekoj budućoj suradnji moramo pokušati premostiti, poručio je Grčić. Pritom je istaknuo da već postoje primjeri u Hrvatskoj da su kineski investitori dobili posao na natječaju, navodeći kao 'najsvježiji primjer' opremanje Luke Ploče novom tehnologijom.

Kineski premijer je uoči summita za beogradski list Politika izjavio da za suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe godišnji sastanak šefova vlada 'predstavlja najveći pokretački motor i najpouzdaniju potporu'. On je naglasio da je za potporu tvrtkama iz regije predviđena kreditna linija od 10 milijardi dolara, izrazivši očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Europe do kraja ove godine po prvi put premašiti 60 milijardi dolara.

Ocijenivši da su 'gospodarstva Kine i 16 zemalja CEEC-a veoma komplementarna', Li Keqiang je ukazao na područja u kojima je moguće poboljšanje suradnje. 'CEEC ima industriju, znanost, tehnologiju, obrazovanje i ljudske resurse. Kina ima dobar industrijski sustav, jeftin sektor proizvodnje i solidne devizne rezerve, što bi moglo zadovoljiti zahtjeve zemalja CEEC-a za infrastrukturom, trgovinom i investicijama', poručio je kineski premijer.

Službeni početak trećeg summita šefova vlada Kine i država srednje i istočne Europe najavljen je za utorak kasno popodne u Palači Srbija, što će označiti i početak gospodarsko-trgovinskog foruma koji se usporedno održava u Sava centru, u kojem će se okupiti gospodarska izaslanstva.

Gospodarsko-trgovinski forum podijeljen je u tri tematska panela: infrastrukturni - o energetici, prometu i infrastrukturi; gospodarski - o industriji, informacijskim tehnologijama i poljoprivredi te trgovinsko-turistički panel.

Prema dosadašnjim najavama, summit će okupiti više od 1.350 sudionika, a samo kinesko gospodarsko izaslanstvo imat će više od 200 poslovnih ljudi i predstavnika vodećih kineskih tvrtki i bankarskog sektora.

Summit CEEC-a bit će održan pod motom 'Novi motor, nova snaga, nova platforma', a uz domaćina i premijera Kine, okupit će još 14 premijera dok će na čelu hrvatskog izaslanstva biti prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Premda je agenda mnogih bilateralnih sastanaka otvorena, ovisno o obvezama i željama sudionika, niz razgovora započet će već u utorak ujutro dok je službeno otvorenje predviđeno popodne u 17 sati, kad će se sudionicima obratiti premijeri Srbije i Kine, a šef kineske vlade bit će proglašen i počasnim građaninom srbijanske prijestolnice.

Kako se očekuje, tijekom beogradskog skupa poljska premijerka Ewa Kopacz najavit će formiranje zajedničkog mješovitog gospodarskog odbora Kine i zemalja CEEC, čije će sjedište biti u Varšavi.

Kako je ranije neslužbeno najavljeno, skup u Beogradu osiguravat će ukupno oko 10.000 policajaca i pripadnika izvještajno-sigurnosnih službi Srbije i zemalja sudionica, a o dvodnevnom summitu izvještavat će oko 1.100 novinara, fotoreportera i snimatelja koje je akreditiralo 110 domaćih i inozemnih medija i agencija.