uoči posjeta

Putin hvali 'uravnoteženi' stav Vijetnama o ratu u Ukrajini

19.06.2024 u 19:02

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji u četvrtak stiže u Vijetnam, pohvalio je tu zemlju zbog njezina "uravnoteženog" stava o ratu u Ukrajini, objavio je u srijedu list vijetnamske komunističke partije

Uoči državnog posjeta Vijetnamu, Putin je pohvalio tu zemlju zbog podrške "pragmatičnom načinu rješavanja krize" u Ukrajini, piše list Nhan Dan.

Vijetnam, koji službeno vodi neutralnu vanjsku politiku u odnosima s velikim svjetskim silama, suzdržao se od osude ruskog napada na Ukrajinu, što je stajalište koje zapadne zemlje smatraju prebliskim Kremlju.

Putin bi trebao stići u Hanoi tijekom noći na četvrtak, a planira se sastati s vijetnamskim čelnicima u četvrtak, nakon puta u Sjevernu Koreju.

Ruski čelnik koji dolazi u prvi posjet Vijetnamu od 2017., kada je sudjelovao na samitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) rekao je da Rusija i Vijetnam također dijele "slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji".

Stajalište Vijetnama glede Južnog kineskog mora razlikuje se od stava Kine koja tvrdi da je strateški plovni put gotovo u potpunosti njezin, uključujući plinska i naftna polja u vijetnamskom isključivom gospodarskom pojasu gdje ruske tvrtke vade naftu i plin.

Putin je rekao da je energija "područje od strateške važnosti u bilateralnoj suradnji" i naveo zajednička rusko-vijetnamska ulaganja u fosilna goriva u Južnom kineskom moru i u sjevernoj Rusiji.

  • +22
Putin u Sjevernoj Koreji Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

Gazprom također upravlja plinskim poljima u Vijetnamu, istaknuo je. Uz to, ruska energetska tvrtka Novatek "planira pokrenuti projekte ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Vijetnamu", rekao je Putin, ne navodeći pojedinosti.

Također je naveo inicijativu "za uspostavu Centra za nuklearnu znanost i tehnologiju u Vijetnamu" uz potporu Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklearnu energiju.

Prije desetak godina Vijetnam je obustavio plan razvoja nuklearne elektrane i nije jasno namjerava li preispitati tu odluku.

sve osim nogometa

Učitavanje...