ODLUKA NA PRIMATELJIMA

Putin o Sjevernom toku i novom pravcu: Mogli bismo stvoriti najveće plinsko čvorište za Europu

12.10.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da se ruski plin i dalje može isporučivati ​​Europi kroz jedan preostali netaknuti dio plinovoda Sjeverni tok 2, ali je sada na Europskoj uniji da odluči želi li da se to dogodi

U tijeku je međunarodna istraga o eksplozijama prošlog mjeseca koje su onesposobile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izgrađene na dnu Baltičkog mora. Oba plinovoda imaju po dvije cijevi za transport plina.

Putin je rekao da je moguće popraviti plinovode, ali da Rusija i Europa trebaju odlučiti o njihovoj sudbini. Tri cjevovoda Sjevernog toka su oštećena, što ostavlja funkcionalnim samo jedan cjevovod Sjevernog toka 2, čiji je godišnji kapacitet od 27,5 milijardi kubičnih metara.

  • +4
Sjeverni tok Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

Rusija bi, rekao je Putin, mogla otvoriti plinske ventile na tom cjevovodu ako to Europa želi.

Oštećeni cjevovodi, koji su postali žarište ukrajinske krize, ispuštali su plin u Baltičko more u blizini obala Danske i Švedske. Europa sumnja na čin sabotaže koji je Moskva brzo pokušala pripisati Zapadu, sugerirajući da su Sjedinjene Države na dobitku.

Putin je također rekao da bi Rusija mogla preusmjeriti opskrbu s Baltika na Crno more kako bi stvorila veliko europsko plinsko čvorište u Turskoj.

"Mogli bismo premjestiti izgubljene količine Sjevernim tokom duž dna Baltičkog mora do regije Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj", rekao je Putin.