valdajsko jezero

Putin u strahu od ukrajinskih dronova, palača mu je štićenija od nekih ruskih gradova

18.07.2024 u 21:00

Bionic
Reading

Rusija je pojačala protuzračnu obranu oko jedne od palača predsjednika Vladimira Putina zbog straha od ukrajinskih dronova

Riječ je o palači na Valdajskom jezeru, koja se nalazi otprilike na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, oko koje je Rusija razmjestila još jedan protuzračni sustav Pancir S1, jedan od najmodernijih sustava kratkog i srednjeg dometa, izvijestio je Radio Sloboda, a prenosi Business Insider. Na temelju fotografija, zaključeno je da je pojačanje stiglo u ožujku ove godine, a od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Putinovu vilu štitilo je najmanje šest takvih sustava.

Novi sustav nalazi se na otoku udaljenom oko 8,5 kilometara od palače. Prema istraživačkoj kući Projekt, palača Valdaj dom je Putinove djevojke Aline Kabajeve, a o njihovoj vezi govori se od početka 2023., uz navode da ju je ruska tajna služba skrivala od tamošnje javnosti. Ruski je predsjednik odbacio bilo kakvu povezanost s palačom, ali je istraga, koju je 2021. proveo sada pokojni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, utvrdila da je povezan s tim luksuznim kompleksom.

Putinova palača na jezeru Valdaj okružena PZO sustavima Pancir S1 Izvor: Profimedia / Autor: Google Earth / WillWest News / Profimedia

Novi Pancir S1, koji je primijetio Radio Sloboda, jedan je od najmanje sedam sustava protuzračne obrane postavljenih u dometu palače, a iako je nejasno kada su točno raspoređeni, većina ih je uočena od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. Jedna od objavljenih mapa pokazuje da je Putinova palača okružena i štićena s čak osam sustava Pancir S1, ali i dalekometnim PZO sustavom S-400, tako da je štićenija od mnogih ruskih gradova koji su na udaru ukrajinskih projektila i dronova, na što su se žalili neki lokalni čelnici.

Analiza Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi da je ukrajinska kampanja napada dronovima na ruski teritorij prisilila Rusiju da rasporedi sustave protuzračne obrane, kojih ima u ograničenim količinama, oko potencijalnih meta. Uglavnom su takvi sustavi postavljeni oko kritičnih objekata poput vojnih baza i za zaštitu naftne infrastrukture, ali je očito, kaže se u analizi, da ih nema dovoljno da se pokriju svi kritični objekti u zapadnoj Rusiji.

  • +6
Rezidencija na Valdajskom jezeru Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

U jednom od napada na skladište nafte u Sankt Peterburgu 17. siječnja ove godine, Ukrajina je poslala baraž dronova, a jedan od njih prošao je kroz zračni prostor iznad palače Valdaj, kako su tada tvrdili ukrajinski dužnosnici.

  • +5
Vladimir Putin i Alina Kabajeva Izvor: Profimedia / Autor: Alina Kabaeva with mother / WillWest News / Profimedia