BOJIŠNICE U UKRAJINI

Putin: 'Ukrajinska vojska od početka protuofenzive trpi katastrofalne gubitke'

13.06.2023 u 18:45

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da ukrajinska vojska od početka svoje protuofenzive trpi gotovo 'katastrofalne' gubitke na dijelovima bojišnice u Ukrajini

'Gubitci su blizu razine koja se može ocijeniti katastrofalnom', rekao je u razgovoru s ruskim ratnim izvjestiteljima na televiziji, ustvrdivši da su ruski gubitci 'deset puta manji'. Po Putinovim riječima, Ukrajina je 4. lipnja počela 'protuofenzivu velikih razmjera, uz korištenje pričuva pripremljenih u tu svrhu', u 'nekoliko sektora' bojišnice.

Spomenuo je dva sektora na jugu Ukrajine i jedan na istoku, ne spomenuvši bahmutski, gdje su ukrajinske snage izvijestile o ofenzivama u kojima su napredovale za više stotina metara. 'Neprijatelj nije uspio ni u jednoj od tih zona. Pretrpio je 'teške gubitke', dodao je Putin, ustvrdivši da je polovina ukrajinskih gubitaka 'nepovratna".

Rekao je i da je Kijev izgubio 'oko 25, a možda i 30 posto opreme' koju je Zapad poslao Ukrajini, iznoseći podatak o 160 onesposobljenih tenkova i više od 360 oklopnih vozila.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Na ruskoj strani je priznao gubitak 54 tenka, 'od kojih će se neki popraviti'. Ipak je rekao da se Rusija mogla 'bolje pripremiti' za napade dronovima i za topničke napade na njezin teritorij iz Ukrajine koji su bili brojni zadnjih tjedana.

'Naravno, moramo učvrstiti granicu (...) Mogli smo se bolje pripremiti na ovo', rekao je, nakon upada i napada na rusku Bjelgorodsku oblast, na granici s Ukrajinom.

Kijev je u ponedjeljak navečer rekao da je njegova ofenziva na jugu i na istoku Ukrajine za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom 'teška', ali da napreduje, pošto su oslobođena sela na jugu zemlje.